Řeka bojuje o dotaci ve výši milionů

Rekonstrukce obecního úřadu v Řece pokračuje. Obci ale hrozí, že nakonec přijde o dotaci, protože nestihne termín. Ten je naplánován na konec listopadu. Celou akci výrazně narušily vydatené deště o prázdninách, kdy do objektu nateklo.

Na první pohled nejsou problémy rekonstrukce úřadu vidět. Foto: mr

Řece se podařilo získat dotace z přeshraničního programu Interreg nazvaného Společná záchrana kulturního dědictví. Spolu se dvěma slovenskými obcemi obdržela 921 tisíc eur. Řeka měla dostat 500 tisíc eur. A právě tato částka je nyní v ohrožení. Kvůli komplikacím na stavbě je možné, že obec nestihne stavbu dokončit v plánovaném termínu na konci listopadu, což je podmínka získání dotace.

Nejvíce se tak starosta obává, že pokud nesplní Řeka své podmínky dotačního titulu, nebudou je mít tím pádem splněné i dvě slovenské obce a o dotaci přijdou všichni. „A to by byl malér,“ děsí starostu obce Tomáše Tomeczka.

V rámci akce měla obec zrekonstruovat nadstavbu úřadu a opravit střechu. V nových prostorách vzniká muzeum se stálou expozicí o historii školství. Také se v něm budou konat různé kulturní akce. Rekonstrukce začala už na jaře, ale pak při deštích do domu opakovaně zateklo.

„A to je bohužel ten kámen úrazu. Objekt sice už má střechu, pokrývači ji začali zakrývat šindelí, udělají okna, ale přízemí domu má stěny doslova nacucané vodou. Zničené jsou stropy, podlaha, na mnoha místech je plíseň. Musí dojít k výměně elektroinstalace, protože v létě z rozvaděčů tekla voda proudem,“ popsal neutěšený stav starosta Tomeczek.

Na místě byl statik, ale zbytečně, protože úřad v tuto chvíli nelze zkontrolovat. „Samozřejmě se snažím situaci zachránit. Byl jsem v Bratislavě a jednal jsem o posunutí termínu o měsíc, což by teoreticky mohlo být možné do konce letošního roku. Pokud nám to neschválí, bude situace velice vážná,“ zoufá si starosta.

Přesto vidí alespoň malé světlo na konci tunelu. „Na rekonstrukci se byl podívat majitel zhotovitelské firmy. Po jednání s některými zastupiteli přislíbil, že na stavbu uvolní více pracovníků, což se naštěstí také stalo. Nyní dělá firma konečně vše, co je v jejich silách, aby projekt stihla dokončit,“ shrnuje starosta.

Prioritou je podle něj finalizovat místnost, ve které vznikne muzeum. A to tak, aby se v ní mohla konat aktivita, která je popsána v projektu. „Jde o výstavu s prezentací knihy. Zde práce pokračují velice rychle a dnes jsou zhruba z 80 procent hotové,“ pokračoval starosta. Zbytek úřadu, a to hlavně vytopené prostory, bude firma dokončovat příští rok. Úředníci se tedy přestěhují později.

Zástupce firmy Kami Profit Daniel Rimel v létě po deštích zdůraznil, že se firma zodpovědnosti za škody nezříká. Už tehdy prohlásil, že dá celou budovu do pořádku.

„Bohužel se celá rekonstrukce protáhne, ale místnost, která je důležitá pro projekt obce, dokončíme v termínu. Nyní doděláváme sádrokartony a co nevidět se pustíme do podlahy. Jsem přesvědčen, že to stihneme,“ zdůraznil.

Další zprávy z regionu