Řeka přišla o svůj obecní úřad

Polorozbořená budova nasáklá vodou, tak dnes vypadá budova obecního úřadu v Řece. Během rekonstrukce totiž stavební dělníci nezabezpečili objekt proti dešti a několik dnů lijáků udělalo své. Agenda úřadu se přestěhovala do budovy obecního hostince.

Budova obecní úřad dnes připomíná jen velice málo. Foto: mr

„Měli jsme se radovat z rekonstrukce obecního úřadu, ale úsměv nám zmrznul na tvářích. Je to katastrofa,“ okomentoval nynější stav budovy starosta Řeky Tomáš Tomeczek.

A co se tedy stalo? Obec Řeka získala dotaci na rekonstrukci úřadu. Cílem byla přístavba, nová střecha i zrekonstruovaná věžička. Akce začala podle plánů, dělníci odkryli střechu a začali pracovat na přístavbě. Jenže se spustily deště. „Už po tom prvním jsme viděli, jak se na stropě začínají tvořit skvrny. Bylo jasné, že voda prosakuje a objekt není dostatečně zabezpečený. Ihned jsme kontaktovali firmu, aby s tím něco udělala. Ta ale situaci podcenila. Při následujících deštích už to začalo být katastrofální,“ popisoval starosta.

V jednu chvíli v prostorách obecního úřadu pršelo snad více než v ten samý okamžik venku. Voda se valila stropy, které jsou úplně zničené a nasáklé vodou. Vytvořily se na nich obrovské fleky, na mnoha místech se začala chytat plíseň. V sále úřadu jsou úplně poničené parkety i některé kusy nábytku. Otazník visí nad velkou televizí a dalším majetkem. Škody bude obec teprve sčítat.

„Bylo to opravdu strašné, všude se valila voda a my jsme se snažili rychle zachránit, co se dalo. Vynášeli jsme dokumenty z archivu a další věci. Podívala jsem se nahoru a náhle prasklo světlo, bylo plné rezavé vody. Naštěstí byla vypnutá elektřina, ale byl to šok,“ popsala své zážitky pracovnice úřadu.

Zhotovitelská firma obci poskytla zastřešené auto a pracovníky, kteří pomáhali vynášet věci z úřadu ven. „Zachránili jsme, co se dalo, a nyní úřadujeme v budově obecního hostince,“ povzdychl si starosta.

Samotná budova obecního úřadu sice byla poměrně stará, ale roce 2014 prošel rekonstrukcí sál, před dvěma roky si obec dokoupila nábytek. Nyní obci také hrozí, že může přijít o dotace, které získala na projekt přístavby z programu Interreg. „Měli jsme ve smlouvě, že rekonstrukce nenaruší běh úřadu, což vzalo za své. Budeme trvat na tom, aby firma opravila spodek, a navíc dokončila rekonstrukci v daném termínu. Jestli je to reálné, to v tuto chvíli nevím. Každopádně po ní budeme vymáhat všechny vzniklé škody, včetně nákladů za práci našich zaměstnanců, kteří pomáhali obětavě zachraňovat obecní majetek,“ zdůraznil Tomáš Tomeczek.

Zástupce firmy Kami Profit Daniel Rimel řekl, že se firma zodpovědnosti za škody nezříká. „Čekali jsme, že trochu dovnitř zatéct může, ale ty deště byly skutečně brutální. Do toho foukal velký vítr. Měli jsme sice vše zakryté plachtou, ale nepomohlo to. Budovu dáme do pořádku,“ zdůraznil.

Další zprávy z regionu