Rekonstrukce ulice Kaštanová je minulostí

Pět měsíců trvala rekonstrukce zhruba osmisetmetrového úseku Kaštanové ulice. Podílel se na ni kraj ve spolupráci s městem Třinec. Obě strany se shodly, že akce byla náročná i proto, že se cesta nemohla plně uzavřít a musel na ní být průjezdný pruh zejména pro sanitky.

Hotovo. Rekonstrukce skončila a lidé jezdí bez omezení. Foto: mr

Minulý týden proběhla kolaudace zrekonstruovaného úseku. „Jsem si jistá, že to nebyla poslední společná akce města a kraje. Je úžasné, že se jí v době, kdy se šetří, kde se dá, podařilo uskutečnit. Vždyť se jedná o důležitou komunikaci, která vede nejen k nemocnici, ale i k sídlišti a dvěma školám. Pokud není postavena Via Sosna, která je v tuto chvíli spíše v nedohlednu, je dokonce velice zásadní z pohledu dostupnosti,“ podotkla primátorka Třince Věra Palkovská.

Připomenula, že zatímco kraj měl na svých bedrech vozovku, město nechalo opravit chodníky, zálivy, autobusové zastávky, přístřešky, kanalizaci, veřejné osvětlení a důležité propojení Kaštanové s ulicí Hřbitovní. Zatímco kraj investoval do své části 27 milionů korun, Třinec proinvestoval o pět milionů více.

Vzájemnou spolupráci si pochvaloval i náměstek hejtmana Radek Podstawka. „Před dvěma lety, když jsem se stal náměstkem, jako jedna z prvních dorazila Věra Palkovská. Přinesla mi čokoládu s obrázkem Třince a prohlásila, že je třeba opravit Kaštanku a nejlépe ve vzájemné spolupráci. A protože jsme věděli, že je v dezolátním stavu, dohodli jsme se,“ přitakal s úsměvem náměstek. Jak dále řekl, kooperace se vyplatila mimo jiné i proto, že stavbu prováděla jedna firma a bylo tak snadnější sladit všechny její etapy a celkový průběh.

Ulice Kaštanová by se měla v budoucnu dočkat rekonstrukce i v dalších částech. „Samozřejmě o tom víme. Nyní jsme opravili tu nejpalčivější část, s dalším úsekem počítáme do budoucna. Kdy to bude, nevím, protože to samozřejmě záleží na penězích,“ posmutněl Radek Podstawka. Podle jeho slov jsou i další společné stavby kraje a města nyní ve fázi studií. „S penězi je to velmi složité. Přesto hledáme možnosti, jak je najít kupříkladu právě na výstavbu Via Sosny, tedy propojení centra města se Sosnou,“ dodal.

Náměstek a primátorka se shodli, že pokud by rekonstrukce Kaštanové nenastala letos, nemuselo k ní v dohledné době dojít vůbec. „Poslední oprava této komunikace proběhla před více než 30 lety a na jejím stavu to bylo hodně znát. Stavba byla hodně intenzivní, trvala necelých pět měsíců a probíhala tak, aby byl po celou dobu zajištěn průjezd vozidel záchranářů a hasičů. Těžká technika nastoupila v první polovině letošního července, hotovo bylo na začátku prosince,“ upřesnil Tomáš Böhm, ředitel Správy silnic Moravskoslezského kraje.

Další zprávy z regionu