Rekonstrukci školy ve Stříteži komplikuje poškozená střecha

Když se před prázdninami připravovala rekonstrukce školy ve Stříteži, nikdo netušil, jaké komplikace obec čekají. Namísto plánované opravy půdy obec musí řešit i opravu střechy.

Základní škola ve Stříteži se opravuje. Rekonstrukce ale bude náročnější, než se čekalo. Foto: mr

Kvůli tomu zjištění se proto v půlce července muselo sejít tamní zastupitelstvo a situaci urgentně řešit. „Při pracích na půdě se ukázalo, že stav střešní krytiny je více než neuspokojivý. Nechali jsme si udělat dva nezávislé posudky, máme vyjádření zhotovitele i technického dozoru. Všichni se shodují v tom, že se prostě střešní krytina musí vyměnit, jinak hrozí, že by jednak zatékalo do nových půdních prostor a pak vlivem kondenzace vzduchu by docházelo k rosení a poškození nového sádrokartonu. A to nemůžeme dopustit,“ vysvětloval zastupitelům starosta Stříteže Miroslav Jaworek. Jak dále pokračoval, oprava střechy vyjde obec zhruba na necelé dva miliony korun.

Na zastupitelstvu dále zazněl kritický hlas, že stav střechy měl být znám ještě před rekonstrukcí už při přípravě projektu. To ale starosta ostře odmítl s tím, že projekt vznikal v roce 2014 a od té doby se podmínky dotace změnily. „Prostě jsme to v té době nemohli předpokládat,“ zdůraznil starosta. Nakonec se zastupitelé shodli, že je oprava střechy nevyhnutelná a zvedli ruku pro vyhlášení výběrového řízení na zhotovitele stavby. Co to ale bude znamenat pro stávající rekonstrukci? „Samozřejmě nám to zkomplikuje život. Rekonstrukci půdních prostor musíme zatím odložit. Během prázdnin tak můžeme udělat jen opravy sociálního zařízení v prvním a druhém patře a rekonstrukci kotelny,“ vysvětloval Miroslav Jaworek. Až obec vybere firmu na opravu střechy a ta svou práci vykoná, bude rekonstrukce půdy pokračovat. „Samozřejmě se budeme snažit, aby se to uskutečnilo co možná nejdříve. Každopádně máme potvrzeno, že žáci budou moc chodit do školy i během prací, takže to výuku neohrozí,“ ujistil starosta.

Na půdě, která po desetiletí sloužila jen jako skladiště, vznikne moderní multimediální počítačová a jazyková učebna a místnost pro poradenské pracoviště. „V současné době chodí děti na počítače do improvizované učebny ve sborovně. Je malá a nedostačující. Výstavbou nové učebny se zde u nás zklidní provoz a učitelky konečně budou mít i svůj prostor. Ve škole vznikne i kmenová třída, kterou budeme moci využít pro práci s žáky se speciálními vzdělávacími potřebami,“ řekla před časem ředitelka školy Dagmar Machálková.
Nová multimediální učebna nebude sloužit jen dětem. Škola chce totiž pořádat i různé kurzy pro dospělé. Plánuje také, že se výuka počítačové gramotnosti ještě zintenzivní. Děti budou s větším komfortem a více používat počítače při běžné výuce, což je v dnešní době více než žádoucí.

Další zprávy z regionu