Retardéry ano – či ne? Ve Smilovicích rozdělují obyvatele

Obyvatelé Smilovic jsou rozděleni na dva tábory. Jeden zpomalovače dopravy vítá, druhý tvrdí, že jde o prvek, který je šikanuje. Zastupitelé Smilovic si vyslechli argumenty obou stran. 

Auto musí před retardérem hodně zpomalit, jinak si pod-le mnohých ničí tlumiče. Foto. mr

Skupina obyvatel Smilovic chce, aby obec nechala odstranit zpomalovače dopravy, tedy retardéry. Jiní obyvatelé ale jsou proti. Podle nich je díky nim v obci bezpečněji a řidiči jezdí pomaleji.  Celý spor vyvolal jeden z občanů, Antonín Samek. Ten poslal na obec dopis, v němž žádá, aby byly retardéry odstraněny. „Zásadní je, že jsou v obci umístěny neoprávněně. A pak je zde spousta dalších důvodů. Víte, já nemám nic proti zpomalovačům dopravy třeba před školami či v místech, kde se pohybují děti. Tyto dva konkrétní retardéry jsou ale v místech, kde být nemusí. Já je vnímám jako šikanu občanů,“ řekl rozčileně na zastupitelstvu Samek. Jak dále pokračoval, podniká v zemědělství a přes hrboly na cestě jezdí několikrát denně. „Ničí mi to techniku i mé zdraví. Pokaždé mě píchne v zádech, když přes to projíždím. Já nejsem nikterak movitý a nemůžu si dovolit nákup auta co tři roky. Ale kdo mi zaplatí náhradu za opravy aut či zemědělské techniky?“ ptal se všech přítomných muž. Obrátil se proto na starostu s žádostí o odstranění. Tomu se ale tento návrh nezamlouvá. „O umístění retardérů požádali obec samotní občané, a to proto, aby se v obci zpomalil provoz. Není pravdou, že jsou umístěny načerno. Schválily nám je všechny příslušné orgány. Navrhuji proto tento bod vůbec neprojednávat,“ řekl starosta Miroslav Nogol. Pro jeho návrh zvedli ruku všichni zastupitelé.

Na zasedání byla i skupinka obyvatel, která přišla, protože retardér v obci vítá. „Co tady bydlíme, chceme retardéry všichni. Dříve kolem našich domů jezdila auta velice rychle. Nyní je provoz řidší a všichni jezdí pomaleji. A o to nám přece jde, chceme, aby naše děti byly v bezpečí,“ argumentovali. Podle nich retardéry nezpůsobují hluk a když se jízda zpomalí, autům prý vůbec neškodí. S tím ale nesouhlasí zemědělec Samek. „Je to nesmysl. Dětí je v té oblasti pramálo a zkuste si přes retardér přejet traktorem. Je to hrůza. Jednou jsem převážel rámy z úlú a polámaly se mi. Přišel jsem skoro o celou dávku medu,“ řekl smutně Samek a dodal: „Nevím, co mám dělat. Spočítal jsem, že přes tu překážku ročně přejedu tisíc dvěstěkrát. Podle mne bohatě stačí omezení rychlosti v obci na 30 kilometrů za hodinu. Toto je zbytečné a šikanizující. Přitom by stačilo málo, buď je odstranit nebo nainstalovat šetrnější typy, které dopravu zpomalí, ale nezapříčiní takový náraz.“

Více si o retardérech přečtete v tištěném Třineckém hutníku.

Další zprávy z regionu