Řezbáři tvořili v Řece, tématem bylo někdejší školství

Zvuk motorové pily, sekání a řezání se nesly minulý týden od středy do soboty obcí Řeka. Dostaveníčko si tam dalo pět řezbářů, kteří tvořili dřevořezby určené ke zkrášlení obce. Setkání to bylo mezinárodní, dorazil totiž nejen domácí řezbář, ale i kolegové z Polska a Slovenska.

Pod rukama mistrů vznikla krásná dřevěná díla. Foto: mr

Cílem sympozia bylo vytvořit dřevořezby pro nově vznikající muzeum o někdejším školství v horské obci. „Takže jsme dali účastníkům námět, co bychom si od nich představovali, formu a zpracování už jsme nechali na nich,“ podotkl starosta Tomáš Tomeczek.

Řezbáři se s vervou pustili do práce a už ve čtvrtek měli hotové hrubé obrysy svých řezeb. „Já pracuji na sousoší dvou postav, které nesou zvon na zvoničku. Pracuje se mi moc dobře, prostředí už tady znám, vždyť jsem u vás už podesáté,“ usmál se Ján Pišoja z Nové Bystrice.

Hned vedle něj se rýsovala mužská postava s mohutným vousem. Každému, kdo se na ni podíval, bylo jasné, že se jedná o Jana Ámose Komenského. „Bude stát v muzeu staré školy. Měl jsem udělat učitele, a tak to byla jasná volba,“ podotkl Jiří Cieslar z Návsí. Také on byl na sympoziu v Řece už několikrát. A rád se sem vrací, protože se mu líbí nejen prostředí, ale i setkání s ostatními umělci, se kterými se navzájem inspirují a radí se.
Další řezbáři tvořili postavy kameníka, gazdy a také sochu lípy se zvoničkou, do které bude umístěn starý kříž.

Další zprávy z regionu