Řezbářské sympozium v sobotu slavnostně skončilo

Mezinárodní řezbářské sympozium Krása v dřevě ukrytá, které se konalo na zahradě Muzea Třineckých železáren a města Třince, skončilo. 

Řezbářky dokázaly, že i ženy mohou s motorovou pilou pracovat velice obratně. Foto: mr

Řezbářské sympozium začalo v úterý 14. května. Motorových pil se chopily ženy řezbářky a čtyři junioři. Počasí jim moc nepřálo, pršelo, byla zima, ale nic z toho nebránilo, aby jim pod rukama nevznikaly nádherné dřevořezby.

„Pro muže řezbáře je v regionu akcí více, pro nás ženy a mládež není nic. Proto jsem se rozhodla uspořádat tuto akci a věřím, že bude pro veřejnost zajímavá,“ uvedla spolupořadatelka a řezbářka Agata Valalíková.

Na akci vzniklo několik dřevořezeb. Některé oživí třinecký betlém, jiné budou krášlit veřejný prostor například před třineckým magistrátem. Primátorka Třince Věra Palkovská, která v sobotu na akci dorazila, aby účastnicím předala pamětní list, netajila nadšení. „Už se moc těším, až některé z těchto soch budu potkávat každý den při cestě do práce. Teď jen přemýšlím, která z nich to bude. Ráda se nechám překvapit,“ usmívala se spokojeně.

Pořadatelé pozvali na sympozium také zástupce agentury Dobrý den z Pelhřimova. Cílem bylo získat zápis do české verze Guinnessovy knihy rekordů, a to za nejvíce žen vyřezávajících dřevěné sochy motorovou pilou na jednom místě. A to se nakonec povedlo.

Řezbářské sympozium sice skončilo, ale lidé si mohou plastiky přijít prohlédnout i během neděle.

Další zprávy z regionu