Řezníci z Albrechtovky mají zlato

Soutěž řezníků v kostění a vařené výrobě proběhla ve Valašském Meziříčí. Mezi 11 dvojčlennými týmy zazářili studenti z českotěšínské Albrechtovy střední školy Pavel Pszczolka a Patrik Kulik.

Pavel Pszczolka a Patrik Kulik pózují s poháry v Těšínských jatkách. Foto: tm

V přípravě regionálního výrobku vyhráli, ve vařené výrobě brali třetí místo a ve vykostění skončili šestí.

„Na dvoudenní soutěž jsme se připravovali asi půl roku. Zkoušeli jsme jak vykosťování, tak výrobky. Dohlížel na nás pan mistr Tomáš Kozel,“ pověděl Pavel Pszczolka s tím, že v regionálním výrobku vsadili na slezského šneka. „Mezi vařené výrobky patří například jitrnice, jelita, tlačenka,“ doplnil Patrik Kulik, který má řeznictví doslova v krvi. „Řeznictví máme v rodině, tomuto oboru se věnoval můj otec i děda, takže i já bych chtěl být jednou řezníkem,“ vysvětlil Kulik.

Oba studenti pronikají do tajů řezničiny pod dohledem svého mistra v provozech Těšínských jatek. „Snažíme se studenty během praxe připravit na další práci u nás. Proto se jich nejdříve ptáme, co je z řezničiny baví a vedeme je pak tímto směrem. Chceme je začlenit do kolektivu a poté i patřičně i finančně ohodnotit,“ pověděl Jaromír Bojko, majitel a jednatel společností.

„Kromě Albrechtovy střední školy spolupracujeme ještě se školou z Frýdku-Místku. Bohužel o řemeslo není mezi mladými lidmi zájem. Chybí nejen řezníci, ale i topenáři, zedníci a další,“ pokračoval Bojko. „Ze spolupráce se školami jsem nadšený, alespoň máme možnost vytipovat si budoucí kolegy. Přesto jsme rádi, když odchody do důchodu pokryjeme novými zaměstnanci,“ posteskl si majitel jatek.

Úspěchů studentů ve Valašském Meziříčí si Jaromír Bojko cení. „Víme, že slezský šnek je dobrý výrobek, proto jsme ho do soutěže přihlásili. A uspěl,“ vysvětlil Bojko, jehož firma působí po celé Moravě a Slezsku. „Razíme heslo S úctou k tradici. Proto nechceme výrobky nastavovat chemií či lojovými emulzemi a podobně, ale kvalitním masem,“ zdůraznil Jaromír Bojko.

Další zprávy z regionu