Řidiče kolony potrápí až do léta

Projíždějící řidiči i obyvatelé Stříteže se už opět potýkají s problémy v dopravě. Obec začala rekonstruovat chodník vedoucí podél hlavní komunikace, což s sebou přináší uzavření silnice v jednom jízdním pruhu. Na místě se v dopravní špičce tvoří dlouhé kolony.

Kolony aut ve Stříteži. Tvoří se, protože dopravu omezuje rekonstrukce chodníku. Foto: mr

Střítež už několik měsíců zažívá trápení s dopravou. Nejprve šlo o rekonstrukci silnice, pak dlouhé měsíce omezovala občany uzávěra, která odřízla jedinou cestu vedoucí směrem do Vělopolí. Nyní se navíc ukázalo, že stavba přemostění nad budoucím třetím úsekem obchvatu Třince bude opět opožděna, a to až do konce května.

Nyní obec opravuje chodník. „Začali jsme minulý týden v pondělí. A ano, tvoří se kolony, protože je zapotřebí vždy svést provoz do jednoho pruhu,“ přitakal starosta Stříteže Miroslav Jaworek. Jak ale řekl, udělat se to musí a nový chodník bude i bezpečnější.

„Navíc při jeho výstavbě povedeme pod ním nad rámec projektu chráničky pro optický kabel, který do budoucna zvýší komfort uživatelům internetu,“ připojil dobrou zprávu starosta.

Při rekonstrukci chodníku muselo být pokáceno šest stromů. Stalo se tak na základě dendrologického posudku, který zjistil, že jsou dřeviny nemocné a nedají se už zachránit. Na jejich místě ale vyrostou stromy nové. „Dendrologové stromy také budou odborně ořezávat,“ upřesnil starosta.

Rekonstrukce chodníku potrvá do 15. července. Úsek s omezenou dopravou se bude postupně posouvat. Rekonstrukce vyjde zhruba na 8,8 milionu korun. Obci se podařilo získat dotaci od Státního fondu dopravní infrastruktury, a to ve výši 85 procent uznatelných nákladů. Zbytek uhradí ze svého rozpočtu. Chodci se mohou těšit na opravený chodník o délce více než jednoho kilometru.

Další zprávy z regionu