Řidiči, pouhý průzor na oknech nestačí!

Přijít ráno k zamrzlému autu není nic příjemného. Očista skel od sněhu a ledu zabere dost času. Přesto je důležité tuto činnost neodbýt, protože při špatném výhledu z vozidla hrozí řidiči dopravní nehoda.

Udělat si malé okénko ve sněhu skutečně nestačí. Řidiči pak vážně hrozí nehoda. Foto: PČR

Většina řidičů si svá vozidla připravuje na zimní období již v říjnu. Ovšem pouhé přezutí pneumatik nepostačí, je důležité dodržovat další zákonem stanovené povinnosti.

Řidiči by neměli řídit vozidlo, na němž jsou nečistoty, námraza nebo sníh, které zabraňují výhledu z místa řidiče vpřed, vzad a do stran. „V praxi to znamená, že nejenže je potřeba očistit všechna okna vozidla, ale také sundat námrazu ze světlometu, sníh na střeše i na kapotě,“ důrazně připomenula komisařka oddělení prevence krajského ředitelství policie Martina Jablońská.

Pokračovala, že tzv. tankový průzor určitě není správným řešením.

„Než budete vyjíždět, je vhodné si zkontrolovat stěrače, zda nejsou přimrzlé ke sklu. Stěrače plní důležitou roli v bezpečné jízdě, s tím souvisí i doplnění nemrznoucí směsi a dalších nezbytných kapalin,“ obrátila se na řidiče policejní preventistka.

Na vozovku by nemělo vjíždět vozidlo, na jehož nákladu je led, který by při uvolnění mohl ohrozit bezpečnost provozu na pozemních komunikacích. Nebezpečné jsou také situace, kdy dochází k uvolnění kusů ledu či sněhu z nákladních vozů, které pak mohou způsobit vážné dopravní nehody.

V zimním období se prodlužuje brzdná dráha a řidiči by neměli podceňovat bezpečný odstup minimálně dvou vteřin. „Stejně tak by měli i chodci zvýšit obezřetnost, nevrhat se bezhlavě na přechod a být dostatečně vidět. Buďte ohleduplní ke všem účastníkům silničního provozu, obzvláště v tomto zimním počasí,“ doplnila Martina Jablońská.

 

Další zprávy z regionu