Rodiče zasadili svým dětem švestky

Chladné a sychravé podzimní počasí nemohlo být překážkou pro rodiče nově narozených dětí, kteří se uplynulé pondělí chopili rýčů a lopat, aby na louce poblíž Kempalandu v Bukovci zasadili pro své ratolesti 17 ovocných stromů.

Marianovi Bojkovi (první zleva) se narodila dcera tři dny po výsadbě stromů. Foto: ba

Jedním z rodičů, který se chopil rýče se stuhou, byl Daniel Gazur. „Malý Adámek kašle, takže maminka s ním raději zůstala doma. Přestože je to naše páté dítě, výsadby stromů jsme se nikdy nezúčastnili. Sázení se letos koná podeváté a naše druhá nejmladší dcerka letos už má deset roků. Přestože je to moc hezká akce a rád jsem se ji zúčastnil, doufám, že jsem tady poprvé a naposledy,“ pousmál se otec pěti dětí.

Ani Jančíkovi nedorazili na louku naproti nové hasičské zbrojnici v plné síle. „S tatínkem zasadíme strom pro malého brášku Tadeáše, který má tři měsíce. Je nemocný, takže zůstal s maminkou a sestřičkou doma,“ řekl sedmiletý František Jan Jančík.

Oblíbené akce se zúčastnil rovněž kulturní referent místního obecního úřadu Marian Bojko. „Žena má zrovna dnes termín porodu. Telefon mám pro jistotu v kapse. Ale jak to tak vypadá, na dcerku si budeme muset ještě několik dnů počkat. Na každý pád si dnes sázení vyzkouším, v příštím roce se mi to bude hodit,“ pousmál se Marian Bojko. O tři dny později jeho žena přivedla na svět dceru Marušku.

Ovocné stromy pro nově narozené děti v Bukovci rostou na několika místech. Dohromady jich je už 138. „Asi dvakrát jsme sadili třesně, ale posléze si chlapi odhlasovali, že se budou sázet různé odrůdy švestek. Samozřejmě na povidla a také na kompot, jak jinak,“ dodala s úsměvem starostka Bukovce Monika Czepczorová.

Další zprávy z regionu