Rok ve znamení oslav, sportu a veselí

Kam směřuje obec, co všechno plánuje a jak chce investice realizovat. To a ještě více popsal starosta Roman Wróbel na veřejném fóru v Bystřici. Zúčastnili se ho předsedové spolků i příspěvkových organizací.

Bystřice bude příští rok pořádat akce na oslavu velkého výročí. Foto: tm

Akce se konala ve čtvrtek 6. října v zasedací místnosti obecního úřadu. Krom vedení Bystřice dorazili zástupci místních škol, spolků a dalších organizací. Starosta nejprve všem připomenul, že obec je součástí Národní sítě zdravých měst, a to jako jediná v tomto regionu. „Naším cílem je plánovat veškeré aktivity bez dopadu na budoucí generace a zároveň aniž by se smazal odkaz generací minulých,“ podotkl.

Roman Wróbel také připomenul, že příští rok bude v Bystřici ve znamení velkých oslav. Obec si připomene 600 let od první písemné zmínky. Během celého roku by se tak měla konat řada doprovodných programů, na kterých by se velkou měrou měly podílet právě spolky.

Obyvatelé Bystřice se tak mohou těšit například na různá sportovní klání, jako je fotbalový turnaj starých a mladých gard, tenisový, nohejbalový turnaj, závod moderních pětibojařů a další.

„Hlavní oslava se bude konat 20. května. Tento den ožije celá obec už od dopoledních hodin. Školy uspořádají den otevřených dveří a výstavy, nebudou chybět slavnostní bohoslužby i bohatý program v odpoledních hodinách. Hvězdou večera bude Tomáš Klus,“ prozradil starosta. Vyzval všechny účastníky fóra, aby už nyní dali hlavy dohromady a vnášeli do scénáře další zajímavé náměty.

Ve hře je i nový park
Starosta pak také nastínil, jaké investice obec plánuje. Zmínil například rekonstrukci centra a výstavbu bystřického parku. Upozornil, že letos by se měl také konat vánoční jarmark, který bude spojený s adventní výstavou v místním domě dětí a mládeže.

„Uskuteční se první adventní neděli, 27. listopadu. Vevnitř bude výstava i různé dílničky, venku lidé najdou stánky s občerstvením a na pódiu připravíme společně se školami a soubory program. Při rozsvícení vánočního stromu budou znít z amplionů koledy,“ plánuje projektová manažerka a koordinátorka Zdravé obce a MA21 Aneta Koňaříková.

Ta spolu se starostou také upozornila, že obec bude příští rok tvořit svůj strategický plán na dalších šest let. I na něm by se měly podílet spolky a organizace z Bystřice a do plánování vtáhnout obyvatele. Čím větší zpětnou vazbu od lidí bude vedení obce mít, tím lépe uspokojí požadavky a přání místních obyvatel.

Další zprávy z regionu