Roky žili pro svou obec, nyní po volbách končí

Jejich cestička do práce je mnohdy už více než vyšlapaná. Celé roky se snažili vést své obce a teď najednou mají jistotu, že končí. Starostů, kteří funkci obhajovat nebudou, je v několik.

Odcházejí po mnoha letech a kancelář nechají svým nástupcům. Ilustrační foto: Designed by Freepik

Čtyřiadvacet let je dlouhá doba. A právě tolik seděl v křesle starosty Třanovic Jan Tomiczek. Už před minulými volbami lehce váhal, zda do toho ještě jít. Tehdy se nechal přemluvit. Tentokrát ale odchází. „Už pátým rokem přesluhuju, takže už asi nebylo co řešit,“ pokrčil rameny starosta. Když se dívá dozadu na šest volebních období, je ale spokojený.

Z podobného důvodu opouští post prvního muže také starosta Smilovic Miroslav Nogol. „Mám důchodový věk a proto končím. Je čas, aby to po mě převzal prostě někdo mladší,“ řekl Miroslav Nogol. Jak dodal, za dvě volební období, co starostoval, se mu spousta věcí povedla a má z nich dobrý pocit. „Co mě ale trochu tíží, je fakt, že jsem chtěl v obci vytvořit atmosféru, jaká tady panovala kdysi, kdy lidé žili pospolu, chodili hojně na všechny akce a měli dobré sousedské vztahy. Dnes bohužel ve velké míře sedí doma a společenského života se moc neúčastní. To mě mrzí,“ pokračoval starosta a dodal: „A také jsem přišel na to, že nikdy nejde vyhovět všem. A to jsem se opravdu snažil.“

Starosta Mostů u Jablunkova Josef Szotkowski chce ukončit svou starostovskou kariéru kvůli věku. „Je mi 62 let a v zastupitelstvu jsem 20 let, z toho osm jako starosta.  Do důchodu mi chybí necelý rok a neumím si představit, že budu přesluhovat tři roky. Život není přeci jen o práci,“ usmál se Josef Szotkowski, který chce svůj čas od podzimu více věnovat vnoučatům.

Zcela jiné pohnutky k odchodu má starosta Hrčavy Petr Staňo, který odchází po dvou volebních obdobích, a naopak se chce o post starosty ucházet ve Slovenské obci Čierne. „Vlastně odcházím proto, že jsem měl snahu povznést Hrčavu o kus výš, ale okolí mi neustále házelo klacky pod nohy. Nedalo se už to vydržet,“ řekl Staňo. (Podrobnou zprávu přineslo minulé vydání Třineckého hutníku a eHutník).

Velký otazník visí i nad obcí Vělopolí. Tamní starostka Vladislava Lachotová sice do voleb jde, ale zároveň říká, že si umí velmi dobře představit, že ji na starostovském křesle vystřídá už někdo jiný. „To víte, dělám to už od revoluce a mám důchodový věk. Bylo by to tedy nejlepší řešení. Já bych pak třeba ráda vedla obecní kroniku a psala články do Stonávky. A novému starostovi bych ráda aspoň zpočátku podala pomocnou ruku. Takto by to bylo nejlepší,“ usmála se Vladislava Lachotová. Jak to ale nakonec bude, se ukáže až po volbách.

Více si přečtete v Třineckém hutníku.

Další zprávy z regionu