Ropičtí hasiči budou mít dopravní automobil

Když loni ropičtí hasiči vyjížděli pomáhat na jižní Moravu po tornádu, jeli tam soukromými osobními auty. Svými vozidly jezdí občas i k zásahům technické pomoci v obci, třeba likvidovat bodavý hmyz, a také na soutěže. Ale dočkají se – budou mít dopravní automobil.

Nové ochranné zásahové obleky mají ropičtí hasiči od května. Foto: JSDH

Zastupitelé Ropice na červnovém zasedání schválili dodavatelskou firmu. „Od vysoutěžené firmy koupíme Ford Tranzit, který bude stát 1,216 milionu korun. Máme přislíbené dotace, které by měly pokrýt 675 tisíc korun,“ uvedla starostka Ropice Uršula Waniová. Upřesnila, že ministerstvo vnitra pro tento účel poskytuje každé úspěšné obci 450 tisíc korun a kraj k tomu přidává polovinu této částky. „Moravskoslezský kraj nám už sdělil, že nám těch 225 tisíc korun dá. Zbytek nad rámec dotací dofinancuje obec,“ dodala s tím, že dodací lhůta hasičského dopravního vozidla je rok.

Dopravní automobil ropické jednotce vskutku chybí. „V případě další pandemie nebo jiné pohromy z pohledu ochrany obyvatelstva by mohl být použit k dopravě starších nebo imobilních osob či zraněných, k rozvozu a distribuci zdravotnického materiálu, potravin a tak dále,“ poznamenal velitel jednotky dobrovolných hasičů Roman Szkandera.

Nový automobil se speciálními technickými parametry jednotce poslouží mj. při výjezdech k technickým zásahům. „Je nepraktické i neekonomické jezdit likvidovat bodavý hmyz nebo odstraňovat spadlý strom cisternou, která je těžká, hůře se s ní manévruje, a navíc má vysokou spotřebu, 50 litrů na 100 kilometrů,“ okomentoval. Primárním účelem využití dopravního automobilu však je evakuace osob při případných mimořádných událostech, jako povodeň či požár. „Vlastními auty už nebudeme muset jezdit ani na závody a soutěže, kterých se v příštím roce chceme opět účastnit,“ dodal Roman Szkandera.

Ropickým dobrákům hodně jde o vylepšení vybavení a zázemí. Brouzdají po internetu, aby jim neutekla vhodná dotační výzva, a když na nějakou narazí, promyslí to, prodiskutují a obrátí se na obec, zda by do toho s nimi šla. „Letos už se díky podpoře MAS Pobeskydí a obce podařilo nakoupit pět kompletů třívrstvých ochranných zásahových obleků, takže celkem už jich máme deset. Každý člen jednotky má svůj, což je důležité jak z hygienického hlediska, tak hlavně kvůli možnosti nasadit více hasičů v případě větší mimořádné události, které se naší obci nevyhýbají – povodně, požáry většího rozsahu, větrné smrště,“ řekl velitel jednotky. Pět nových obleků stálo přes 95 tisíc korun, dotace z MAS činí 80 procent, zbytek doplatila obec. Už na jaře ve vybavení výjezdové jednotky přibylo 18 zbrusu nových zásahových hadic pořízených s podporou Nadace Agrofert a obce Ropice.

Další zprávy z regionu