Roubenky ukáží život hutníků

V Třinci na Borku vzniká unikátní skanzen, který doloží, jak v hutnické metropoli žili v dřívějších dobách zaměstnanci hutě. Práce na rekonstrukci dvou roubenek začaly v květnu a hotové by měly být příští rok v říjnu.

Roubenky byly v horším stavu, než projekt předpokládal. Rekonstrukce je náročná. Foto: Reg. rada

Projekt realizuje Regionální rada rozvoje a spolupráce v Třinci. Na náročnou rekonstrukci získala dotaci z přeshraničního programu Interreg ČR – Polsko. „Práce sledují památkáři, protože oba objekty jsou památkově chráněné. Mají zájem o co nejautentičtější rekonstrukci,“ vysvětlil výkonný tajemník Regionální rady Marian Razima.

Jak dále řekl, roubenky sice byly zachovalé, ale jak pokračují práce, čím dál více se ukazuje, že jsou v daleko horším stavu, než se původně předpokládalo. Rekonstrukce tak bude velice náročná.
V jedné roubence bude recepce, přednáškový sál i sociální zařízení. Ve druhé pak návštěvníci najdou skanzen. „Budou to vlastně čtyři byty, každý z nich bude představovat jinou vývojovou etapu, aby příchozí měli představu, jak se zde postupně žilo,“ popsal Marian Razima.

Jak také řekl, součástí rekonstrukce měla být také obnova stodoly. Na to ale nyní nezbudou finance. Proto se tato část projektu odsune na pozdější dobu.

Roubenky pochází z roku 1877. Cílem rekonstrukce je začlenit je do turistické trasy, která bude mít deset zastavení, a to Muzeum Třineckých železáren a města Třince, vápenky Vendryně, milíř Košařiska, Dolní Lomnou, Mosty u Jablunkova a v polské části Wisla a lovecký zámeček, muzeum a Ustroň.

Další zprávy z regionu