Rybáři vylovili méně ryb, za propadem stojí asi vydry

K rybníkům ve Stříteži se v sobotu už od rána scházeli rybáři na tradiční výlov. Dobrou náladu jim postupně kazil fakt, že ryb bylo letos o poznání méně, než předpokládali. O velký úbytek se pravděpodobně postaraly vydry.

Výlove ve Stříteži byl rychlý. Počasí ten den přálo. Foto: LK

„Letošní rok byl vskutku rekordní! Na jaře jsme vysadili 3 790 kusů malých kapříků o celkové váze 1 240 kg a 1 000 kusů malinké štiky. Slovili jsme ale jen 2 354 kusů kapra o váze 1 632 kg. Přišli jsme o 1 436 kusů kapříků,“ shrnul hospodář Českého rybářského svazu v Třinci Libor Kocinec.

Předpokládá, že hlavním konzumentem byly vydry, které loví i přes den. „Takže máme rekord, ale bohužel ve ztrátě! Štik jsme slovili 186 kusů. Z rybníka jsme vybrali také několik desítek línů, okounů, ostroretek a tloušťů,“ upřesnil.

Větrné, ale teplotně příjemné počasí hrálo rybářům do karet, a tak rybník vylovili už za dvě hodiny. „Práci nám zásadně ztěžuje bahno, které je splavováno z okolních polí a usazuje se na dně. Odbahnění ale stojí astronomické částky,“ povzdechl si Kocinec. Doplnil ještě jednu letošní zajímavost: „Zaznamenali jsme v březnu asi dvoutýdenní návštěvu bobra. Ohlodal pár stromů, ale se zvyšující se návštěvností revíru odtáhl neznámo kam.“

Další zprávy z regionu