„Ryby a hrochy jsem pozoroval i tři hodiny v kuse“

Je velikým milovníkem zvířecí říše. Třebaže ještě nedovršil plnoletosti, už dokázal napsat knihu. Ve své publikaci Lexikon zvířat ZOO Ostrava se student Albrechtovy střední školy v Českém Těšíně Alan Popiolek věnuje zvířecím druhům, s nimiž se lze setkat v ostravské zoologické zahradě.

Alan Popiolek zkoumá chování zvířat už od dětství. Foto: ba

V kolika letech jste začal objevovat krásy světa zvířat? 

Dá se říct, že to dělám už odmalička. Moje babička z matčiny strany žila ve městě a nebyla spjata s venkovem, přesto ve mně probudila zájem o přírodu. Předčítala mi z různých knih o zvířatech, chodili jsme společně do zoologické zahrady v Ostravě. Po škole se mi občas stávalo, že jsem si ve sklenicích na zavařování přinesl domů pulce, jindy jsem doma pitval ryby. Rodiče z toho moc nadšení nebyli. Láska ke zvířatům mě zavedla až sem, na Albrechtovku.

Která zvířátka jste měl jako dítě nejraději?

Vzpomínám si, že jsem dokázal prosedět tři hodiny u akvária s korálovými rybičkami nebo v pavilonu hrochů. Nechtěl jsem odejít, dokud hroch nevylezl z vody nebo do ní naopak nevlezl. Každé zvíře pro mě mělo své určité kouzlo, lákalo mě pozorovat jeho chování a zvyky. Svět zvířat – to je opravdu velká detektivka.

Vydal jste publikaci Lexikon zvířat ZOO Ostrava. Jak dlouho vznikala?

Zoologickou zahradu jsem navštěvoval asi tři roky. Svých známých jsem se tam vyptával, jak se které zvíře chová, informace o jejich etologii jsem sbíral také z informačních tabulek, které v zoo jsou. Všechna zvířata, která jsem za ty tři roky v zoo objevil, jsem seřadil do abecedního seznamu. Moje kniha má přes 265 stran, na kterých jsem podrobně popsal 428 živočišných druhů, které nyní jsou v zoologické zahradě. Kniha je vyprodaná, ale snad se dočká dotisku, protože mám v šuplíku rozepsaných dalších asi deset zvířat. Už bych se chtěl vrhnout do něčeho jiného.

Další zprávy z regionu