Rychlost a inovace. Žáci zvládli závod RC autíček skvěle

Jsou sice teprve žáci, ale už nyní se o nich dá říct, že jsou mistry ve svém oboru. Aspoň to dokázali na mistrovství Horizon Hydrogen Grand Prix, které se konalo koncem května v ostravském Trojhalí Karolina. Střední odbornou školu Třineckých železáren (SOŠ TŽ) tam zastupovaly hned dva týmy a nevedly si vůbec špatně.

Werk team 1 obsadil 3. místo a získal cenu Design. Foto: SOŠ TŽ

„Po úspěšné kvalifikaci naši žáci uspěli ve vytrvalostním čtyřhodinovém závodu RC autíček na vodíkový pohon. Konkurence je rok od roku větší, a i přes technické problémy obou týmů jsme ostudu neudělali. Werk team 1 obsadil nakonec 3. místo a zároveň získal cenu Design, měli jsme prostě nejhezčí autíčka. Werk team 2 složený z nováčků v soutěži skončil na 8. místě z celkového počtu osmnácti týmů,“ popsal ředitel školy Aleš Adamus.

Třetí místo je sice krásný výsledek, klukům ale o vlásek unikla účast na mezinárodním mistrovství, které se bude konat v americkém Las Vegas. „Možná, že trošku zklamaní byli, ale třetí místo je velký úspěch, takže jsou nakonec spokojení,“ usmál se šéf bronzového týmu Bouhouš Cyhan. Popsal, že kluci měli trochu smůlu a trápily je drobné technické problémy. „Než je vyřešili, cenné minutky utekly a je z toho třetí místo,“ pokrčil rameny.

O prvenství v kategorii Endurance, jejímž patronem je společnost Moravia Steel, se rozhodovalo skutečně až v posledních minutách. Nakonec radost z postupu slavily týmy HC Verva Racing Team z Gymnázia T. G. Masaryka Litvínov s počtem 991 ujetých kol. Pink Hawk ze Střední průmyslové školy Česká Lípa dojel druhý s počtem 976 kol.

Třetí příčku obsadil právě Werk team 1 ze Střední odborné školy Třineckých železáren s počtem 950 ujetých kol. Ten si domů odváží i cenu Design, jejímž patronem je společnost Hyundai Motor Manufacturing Czech.

„H2 Grand Prix je jediný program na světě zaměřený na praktické vzdělávání středoškolských studentů v oblasti vodíku. V posledních letech jsme zaznamenali obrovský nárůst týmů a sponzorů ve Spojených státech a nově i v Austrálii, kde se v následujících měsících rozhodne o zařazení programu H2GP do učebních osnov všech středních škol. Věřím, že pro vzdělávání v oblasti vodíku je právě teď nejvyšší čas, a proto jsem moc ráda, že Česká republika nezůstává pozadu,“ říká za tým Horizon Educational manažerka marketingu Sabrina Plisková.
I letošní sezona potvrzuje, že české týmy dokáží v konkurenci obstát.

„Díky velkému rozvoji programu v letošní sezoně jsem měl unikátní možnost sledovat kvalitu soutěže v ostatních zemích. Mám obrovskou radost z toho, že všechny české týmy jsou konkurenceschopné minimálně na evropské úrovni. Moc se těším na světové finále. Jsem přesvědčený, že nás týmy svým inovativním přístupem opět překvapí,“ přibližuje manažer programu H2 Grand Prix Series Václav Bystrianský.

SOŠ TŽ zastupovali: Werk team 1 – Samuel Fatura, Ondřej Legierski a Alex Michna (ES3), Fabián Aizner (IS2), Tobias Czudek (EL2). Vedoucí týmu – Bohoušek Cyhan.
Werk team 2 – Marek Raszka, Matěj Szkandera (IS1), Jakub Szkandera (OB1), Dominik Karfus a Víťa Borski (MZ2). Vedoucí týmu – Martin Przybyla.

Další zprávy z regionu