S klávesnicí počítače si Ondra doslova tyká

Jednou z předností, kterou hodlá Ondřej Lukosz z Třince využívat během vysokoškolského studia, je psaní na klávesnici. V této dovednosti letos obsadil v kategorii juniorů deváté místo na světě!

Ondřej Lukosz vyniká v psaní na klávesnici. Foto: archiv OL

Mezinárodní internetová soutěž Intersteno v psaní na klávesnici letos napsala již 18. pokračování. Probíhala od poloviny dubna do června. „Do soutěže jsem se přihlásil v období příprav na maturitu, takže to pro mě bylo příjemné zpestření a odreagování od učení,“ přiznal Ondřej Lukosz, absolvent Obchodní akademie v Českém Těšíně. „Jsem moc rád, že jsem se naučil takto psát. Bavilo mě to od prvního ročníku,“ svěřil se.

Soutěžilo se v psaní v mateřském jazyce a v opisech v cizích jazycích. Soutěžní opis trval 10 minut při penalizaci 50 úhozů za neopravenou chybu. Českotěšínskou obchodní akademii reprezentovalo 18 soutěžících. Nejlépe si vedl právě Ondřej Lukosz. Zvládl 15 desetiminutových opisů – jeden v češtině a zbytek ve vícejazyčných opisech. Z jazyků, které byly na výběr, si vyjma ruštiny a japonštiny vybral všechny.

„Cizojazyčné opisy jsem psal poprvé. Před ostrými soutěžními opisy jsem je samozřejmě poctivě trénoval. Spoléhal jsem na to, že s více jazyky mám větší šance na lepší umístění než jen s mateřským jazykem. Byl to trochu můj kalkul, který mi nakonec vyšel,“ vysvětlil.

V konkurenci 236 soutěžících, které čítala juniorská kategorie, Ondřej obsadil deváté místo. Soutěže se zúčastnilo více než patnáct set účastníků ze 17 zemí světa. „Je to naprostá fantazie! Takové umístění jsem rozhodně nečekal, s první desítkou jsem vůbec nepočítal,“ přiznal.

Během září zahájí studium na Fakultě podnikohospodářské Vysoké školy ekonomické v Praze. Vybral si obor Podniková ekonomika a management. „Svou dovednost budu využívat jak při studiu, tak i později v zaměstnání. Považuji to zcela za jednoznačnou výhodu,“ řekl závěrem Ondřej Lukosz.

Další zprávy z regionu