S žádostí o změnu pozemku často narazí

Bouřlivou diskusi ke změně územního plánu očekávají v Dolní Lomné. Veřejné projednání by se mělo uskutečnit během několika týdnů a je jisté, že ne všichni žadatelé budou spokojeni. Podobně jsou na tom i další obce v regionu.

Ilustrační foto: tm

„V letošním roce uzavřeme změnu územního plánu, nyní čekáme na vyjádření dotčených orgánů, pak přijde na řadu veřejné projednávání. Žadatele o změnu v územním plánu budeme předem o datu projednávání informovat. Zatím to vypadá, že projde jen asi třetina žádostí o změnu,“ nastínila starostka Dolní Lomné Eva Sikorová. Podle ní obec eviduje řadu stavebních parcel, na nichž se roky nic neděje. Což blokuje pokusy o zařazení dalších pozemků na stavební místa.

Smůlu mohou mít například ti, kteří drží pozemky pro své potomky, ovšem nejsou vedeny jako stavební. A teď změnou územního plánu neprojdou. Ovšem podobné problémy řeší i další obce na Jablunkovsku.

„Problém zařazení nových stavebních pozemků do územních plánů je u všech ostatních obcí v našem katastru stejný. Pokud v územním plánu existuje dostatek ploch pro rozvoj bydlení, takzvaný převis, dotčené orgány z důvodu dalšího záboru zemědělské půdy se zařazením nesouhlasí,“ vysvětlila Marta Mruzková z odboru územního plánování a stavebního řádu jablunkovského městského úřadu.

Další zprávy z regionu