Šance pro nepřijaté: škola na Kanadě vyhlásí i druhé kolo přijímaček

Koncem měsíce se žáci devátých tříd dozví, jak byli úspěšní u přijímacích zkoušek. Střední odborná škola Třineckých železáren má pro ty, kteří se svým prvním výběrem neuspěli, vynikající nabídku-vypíše druhé kolo přijímaček.

Škola má špičkově vybavené dílny, žáci se tak mohou kvalitně připravit na své budoucí povolání. Foto: mr

Střední odborná škola Třineckých železáren přináší svým absolventům jednu nespornou výhodu – absolventi nemají problém najít práci, a to nejen v Třineckých železárnách.

„Připravujeme naše žáky přímo pro potřeby nejmodernějších firem v regionu. Navíc mohou za prací vycestovat takřka do celého světa. Získávají totiž během studia mezinárodní certifikáty, které jim otevírají dveře do zahraničí,“ poukázal ředitel školy Aleš Adamus. A protože je i v našem regionu velký nedostatek technicky vzdělaných pracovníků, je jasné, že o absolventy této školy je zájem.

Moderní škola pro každého
Střední škola na Kanadě prošla během posledních let velkou proměnou. Třídy jsou moderně vybavené a nabízí žákům maximální pohodlí. K dispozici mají učebnu s výkonnými počítači, ale i velice dobře vybavené dílny. „Není to tak dávno, co jsme otevírali instalatérské centrum. V první učebně máme k dispozici funkční sestavy. K dispozici jsou zde mimo jiné tepelné čerpadlo, elektrický kotel, radiátory, podlahové vytápění, zásobník na teplou vodu nebo solární ohřev. Vše je plně funkční a naši žáci se tady naučí, jak se co nastavuje a jak to všechno vlastně funguje,“ popsal vedoucí odborného výcviku Zdeněk Marek.

Neméně zajímavá je i druhá učebna. V ní se nachází osm vybavených boxů s různými zařízeními. Mladíci zde přichází na kloub tomu, jak sestavit například deskový výměník pro ohřev vody, hydrauliku otopných těles nebo přípojku plynu a zabezpečení kotelny.

Velkou pozornost věnuje škola i výuce na počítačích, programování a robotice, a to napříč technickými předměty. Stejně tak se studenti učí jazyky, především angličtinu, včetně té technické, ale i němčinu.

Pokud by si někdo myslel, že je tato škola jen pro chlapce, hluboce se mýlí. Čím dál častěji do ní nachází cestu i dívky, které mají zájem především o obor logistika a ekonomika v průmyslu.

Spousta benefitů navíc
Žáci, kteří se rozhodnou studovat na Střední odborné škole Třineckých železáren, se mohou těšit z široké nabídky benefitů. Ten první je čeká hned na začátku studia – zdarma odjedou na adaptační pobyt. Během následujících let vyrazí například i na lyžařský výcvik.

„Spolupracujeme s programem Erasmus +, takže vybraní žáci jezdí každý rok do nějaké země, ve které chodí na praxi do tamních firem. Byli například v Itálii a ve Španělsku, brzy nás čeká výjezd do Vídně,“ pochvaloval si ředitel. Doplnil, že žáci krom znalostí získávají v zahraničí i potřebné sebevědomí. Díky tomu se pak nebojí vycestovat do zahraničí i za prací.

Dalším benefitem je nově od 1. září 2023 možnost získání stipendia. Pilní žáci mohou dostat tisíc korun měsíčně. V tříletých oborech jim stačí dosáhnout studijního průměru 2,5, u maturitních tříd 2. Navíc si mohou na praxi vydělat až 40 tisíc korun za rok. „Musí ovšem dobře pracovat, to je podmínka,“ usmál se ředitel.

A ještě něco navíc…
Škola toho ale nabízí svým žákům daleko více. Během studia si mohou udělat například svářečský a vazačský kurz. Příjemná je i nabídka bezplatných kroužků, jde o modelování, robotiku, automatizaci či tolik oblíbené RC modely aut. Žáci této školy se také účastní mnoha soutěží. I díky tomu se pak neztratí nejen na Třinecku, ale i o hodně dál v zahraničí.

Další zprávy z regionu