Sbor jezdí po světě, pořádá koncerty a nabírá pěvce

Pěvecké sdružení Martinů uspořádá 14. prosince tradiční Vánoční koncert v kulturním domě Trisia v Třinci. Návštěvníci si mohou zpříjemnit adventní čas, možná se ale mezi nimi najdou ti, kteří by sami mohli být třeba za rok členy souboru. Ten je totiž otevřen všem, kdo najdou odvahu to zkusit.

Těleso občas vystupuje i venku. Koncert má hned další rozměr. Foto: sbor

Příběh Pěveckého sdružení Martinů se začal psát v roce 1955. Tehdy se jmenoval Soubor pracujících Třineckých železáren. Dodnes jde o amatérské těleso plné nadšenců, kteří milují společné koncertování doma i v zahraničí.

Sbor má široký repertoár písní. Věnuje se sakrální tvorbě, rád zařazuje lidové písně nebo právě koledy a vánoční písničky a skladby od starých klasiků. „Zpíváme i spirituály, současnou tvorbu, v podstatě cokoliv,“ nastínil dirigent sboru Michal Zátopek. Pokračoval, že sbor má v současné době asi 35 členů. „Scházíme se pravidelně každé pondělí v Domě dětí a mládeže v Třinci od půl šesté. Jezdíme dvakrát ročně na víkendová soustředění, na nich se připravujeme na sérii koncertů či na zahraničí výjezd nebo soutěž,“ přiblížil dirigent.

Před covidem absolvoval sbor například velké pobaltské turné – navštívil Litvu, Lotyšsko i Rusko. Za rok tehdy uspořádali 18 koncertů, což je na amatérské těleso vysoký počet. Jenže pak přišla covidová omezení a lidé se nemohli scházet, jak byli zvyklí. Přerušily se zkoušky a život se náhle změnil. „Doma sice zpívat můžete, ale tam chybí motivace. Nyní je těžké vrátit se do starých kolejí a znovu se dát do formy,“ povzdychl si Zátopek.

„Myslíme si, že i členství v našem sboru může být skvělou příležitostí k návratu, obnovení vazeb mezi lidmi, trávení času ve společnosti přátel, relaxování po náročné práci, smysluplnému trávení volného času i  opětovnému nastavení režimu, který se téměř vytratil,“ poukázala organizační vedoucí Dagmar Machálková. Přiznala, že když po téměř třech letech pauzy pořádal sbor první koncert, všichni pociťovali poměrně značnou nervozitu. „Ale na druhou stranu jsme se všichni těšili. Na všech bylo vidět, jak je publikum nabíjí energií, jak moc jim to vystupování chybělo,“ řekla.

V Třinci má sborový zpěv velkou tradici a pěvecké sdružení má dobré jméno nejen v České republice. Je to i díky dlouholeté práci Václava Štývara. V posledních letech ale začíná lehce ubývat zájemců o zpěv. „Mladí lidé mají spoustu dalších aktivit. Jiní si zase myslí, že jsme jen nudný sbor, který nemá čím zaujmout. Další se obávají, že by to nezvládli, neuzpívali. Přitom to chce jen vyzkoušet. A to mohou u nás kdykoliv,“ vyzvala případné zájemce Dagmar Machálková.

Michal Zátopek ji doplnil, že se ještě nikdy nestalo, že by nějakému uchazeči řekl, že do sboru nepatří. „Potřebuji zhruba půl roku na to, abych zjistil, jestli na to nový člen má. Až po této době se to dá odhadnout. Je potřeba ale vydržet a něco práci ve sboru obětovat. Pak ale přijde odměna. Myslím, že to stojí za tu námahu,“ je přesvědčen Michal Zátopek.

Čtenáře pak pozval na vánoční koncert, který se bude konat 14. prosince v Trisii: „V první části vystoupí ženský sbor se svým novým repertoárem a smíšený sbor se stávajícím. Druhou část otevře náš milý host, tenorista Eduard Kácal. Poté zazní známé české koledy v úpravě Pavla Dudy, dřívějšího klavíristy, který nám je upravil na míru.“

Další zprávy z regionu