Scholu vede 21 let

Již 21 let vede scholu v kostele svatého Josefa v Jablunkově sestra Anežka. V den výročí dostala od dvou generací svých svěřenkyň květiny a památeční tablo.

Sestra Anežka se svými svěřenkyněmi. Foto: Alžbětinky

Dívky obohacují svým zpěvem bohoslužby v kostele svatého Josefa už přes čtyři desítky let. U zrodu dívčí scholy stála sestra Pia, kterou posléze vystřídaly sestry Judyta a Apolonie. Po nich se zpívajících dívek ujala sestra Anežka. Stalo se tak na podzim roku 2000.

„Jelikož pocházím z Havířova a mám české školy, musela jsem proniknout do tajů liturgické polštiny a zlepšit hru na kytaru. Musela jsem se do toho takříkajíc vpravit. Začátky pro mě nebyly vůbec snadné, ale děvčata mi pomáhala, jak to jen bylo možné. Jejich zájem byl pro mě velikým povzbuzením, díky nim jsem se sama mohla rozvíjet,“ řekla sestra Anežka.

Kolik scholistek přesně vedla, to netuší. Odhaduje však, že za těch dvacet let se jich mohlo vystřídat kolem sedmi desítek. „Je krásné sledovat, jak se děti vyvíjejí, je krásné vidět, jak se z malých holčiček, posléze školaček, studentek stávají dospělé ženy. Je úžasné, jak starší předávají zkušenosti mladším, jak se umí o ně hezky postarat a připravit jim program třeba na víkendové setkání nebo prázdniny. Je příjemné jim být nablízku v tom, co prožívají, a jsem ráda, že jim mohu pomoci radou nebo modlitbou,“ dodala sestra Anežka.

Další zprávy z regionu