Šedesátiletá budova mateřinky volá po obnově

Přípravu komplexní modernizace mateřské školy odstartovali ropičtí zastupitelé. Vybrali zpracovatele projektu, který se následně pustil do práce. Začal zaměřováním budovy, protože se nepodařilo dohledat původní projekt.

Budova školky potřebuje omlazovací kůru. Foto: ab

„Budova je z roku 1961 a už opravdu v některých ohledech volá po opravě,“ uvedla starostka Ropice Uršula Waniová. „Paní projektantka, kterou jsme pro projekční a inženýrské práce vybrali, má zpracovat projekt a dotáhnout to až do položkových rozpočtů a stavebního povolení, abychom vše měli připravené pro vyhlášení výběrového řízení na zhotovitele stavby,“ sdělila.

Doplnila, že rekonstrukce objektu má snížit energetickou náročnost, řešit je třeba ochranu budovy před vnikáním vod a také protipožární ochranu, interiér potřebuje modernizaci, ve hře je i návrh na využití dosud prázdného půdního prostoru.

Pro budoucí využití podkroví se rýsují dvě varianty – buď by tam vznikla další třída, nebo herna pro děti, které již ve školce jsou. To, která z variant bude možná, vyplyne ze stanovisek hygieniků, hasičů a dalších institucí.

Vzhledem k tomu, že půjde o nemalou investici, termín, kdy se obec do modernizace školky pustí, bude záviset na možnostech využití státní či evropské podpory. „Dosavadní dotační programy na modernizaci mateřských škol jsou vyčerpány a nové se mají vyhlašovat příští rok. Uvidíme, na co konkrétně budou určeny a jaké budou podmínky,“ dodala starostka.

Další zprávy z regionu