Šéfkuchař David Valíček vyslyšel volání o pomoc

Seniorům z Českého Těšína jídla připravuje šéfkuchař, který vařil v nejluxusnějším hotelu světa – dubajském Burdž al-Arab. David Valíček bez nároku na honorář pomáhá v kuchyni domova pro seniory.

David Valíček a jeho nový tým. Foto: SSCT

Za vším byla náhoda. „Ozvala se mi moje známá z těšínské radnice, zda neznám nějakého kuchaře, který by vypomohl v kuchyni domova pro seniory. Náhle tam totiž přišli o dvě kuchařky a neměl kdo vařit. Ptal jsem se známých, ale nikomu se do toho nechtělo. Tak jsem si řekl, že když mám zavřenou restauraci, pomůžu sám,“ podotkl šéfkuchař.

Do Českého Těšína to má kousek, žije totiž s přítelkyní v Třinci. „S vařením pro velké provozy mám bohaté zkušenosti. Kdysi jsem se dokonce na chvíli ocitnul i ve werkové kuchyni,“ zavzpomínal s úsměvem. Především ale získal potřebné dovednosti v Dubaji, kde se podílel v luxusním hotelu na přípravě tří tisícovek jídel denně. „Takže jsem tak trochu věděl, do čeho jdu,“ pousmál se.

Ostatní pracovníci kuchyně ho přijali velice pozitivně. Rád jim tedy ukázal i své fígle, jak z obyčejného jídla vytvořit delikatesu. „Těší mě ale hlavně, že chutná seniorům. Udělal jsem jim třeba domácí paštiku a oni o ní básní doteď,“ pokračoval Valíček, který provozuje v Ostravě svůj podnik Food Atelier.

Ředitelka Centra sociálních služeb Kateřina Pindejová je nadšená. „Našim seniorům jídla moc chutnají, a dokonce si přidávají. Je to velice vítaná změna,“ chválila. Dodala, že dokonce jedna z kuchařek ukončila dovolenou a přišla do práce jen proto, aby se naučila fígle známého šéfkuchaře.

V domově pro seniory Valíček vaří tam bez nároku na honorář. „Jsem rád, že jsem mohl svým dílem vypomoct. Neumím šít, vařit ale ano. Doufám, že se mi podařilo obyvatelům zpestřit jídelníček a že tamním kuchařům předám i něco ze svého vaření,“ dodal David Valíček, který nyní plánuje i online vaření na facebookovém profilu svého podniku.

Další zprávy z regionu