„Šelma se chová jako pes“

Stávající situace je déle neúnosná – těmito slovy shrnul útoky vlků na lesní zvěř i ovce, ke kterým v uplynulých dnech opakovaně došlo v Bukovci a Písku, Stanislav Byrtus, předseda mysliveckého spolku Potůčky Písek.

Myslivec Stanislav Byrtus (vpravo). Foto: ba

 Kolik vlků podle vás čítá smečka, která se vyskytuje na pomezí Bukovce a Písku?

Viděl jsem čtyři. Jeden velký a tři menší. Nechovají se jako vlci, ale spíše jako psi. Loví za soumraku, jejich čas je půlnoc, jedna dvě hodiny po půlnoci. Útočí prakticky denně, a nejen v lese. Pohybují se poblíž ohrad, králíkáren, rodinných domů, přelézají přes ploty.

 Decimují vlci také červenou zvěř?

Bohužel ano. Celoroční provoz myslivosti nás stojí padesát tisíc – navážení krmiva. Myslivost si na sebe musí vydělat sama, nikdo nám na ni nepřispěje, platíme ji z vlastních zdrojů. Zajíců je u nás minimálně, srnčí zvěř jsme udržovali v kmenových stavech, stav vysoké zvěře je přechodný. Počty černé zvěře regulujeme. Srnčí zvěře nám rapidně ubývá, kvůli tomu jsme ji museli přestat střílet. Pokud to takhle půjde dál, může se stát, že v budoucnu budeme muset zvěř do lesa vypouštět. Teď pro jistotu nevyužívám ani svého loveckého psa.

 Z jakého důvodu?

Mám lovecky upotřebitelného psa, německého krátkosrstého ohaře. Jeho pořízení a výcvik mě vyšel na padesát tisíc korun, ročně by mi měl zachránit dvacet až třicet kusů srnčí zvěře. Za deset let práce v terénu takový pes vyhledá dvě stě srnek, které pak vyneseme a vypustíme do lesa. Teď ho nemůžu do porostu vypustit, protože vlci ho vnímají jako predátora. Kdyby na něho narazili, tak ho zabijí.

 Už několik let chováte daňky. I ty se mohou stát obětí vlčí smečky…

V oboře mám celkem třináct kusů, deset dospělých a tři mladé. Daňky mám z Maďarska. Založení faremního chovu mě vyšlo na sto tisíc, ohrada stála půl milionu. Postavili jsme dva a půl metru vysoké oplocení. Když k tomu náhodou dojde, kdo mi uhradí škodu? Daňky i ovce mám pro svou vlastní spotřebu, chovám je pro rodinu.

 Ochránci přírody tvrdí, že vlk do zdejších lesů patří. Sdílíte jejich názor?

Patří. Ale do lesa. Dříve tady byly jeden dva kusy. Tohle ale nejsou vlci, kteří k nám přišli ze sousedního Slovenska. Mám za to, že tady byli uměle vypuštěni z umělého chovu. Loví pro potěšení. Svou oběť jen zabijí, roztrhají ji, ale nesežerou. Nestrhávají jen slabé a nemocné kusy, útočí i na ty nejlepší. Takhle se přece normální vlk nechová.

Další zprávy z regionu