Senioři odpromovali

Slavnostní promocí ukončilo 160 studentů-seniorů studium univerzity třetího věku. Tradičním ceremoniálem v Kulturním domě Trisia v úterý vyvrcholil už osmý běh tohoto oblíbeného alternativního vzdělávání, které magistrát pořádá ve spolupráci s Ostravskou univerzitou.

Slavnostní promoce je krásným ukončením dvouletého studia univerzity třetího věku. Foto: MMT

Senioři mají za sebou čtyři semestry plné zajímavých přednášek, které rozšířily jejich obzory v řadě oblastí. „Posluchači si vyslechli například přednášky na téma zdraví, ale nechyběly ani cestovatelské expedice do vzdálených zemí včetně ochutnávek a názorných ukázek. S mimořádně velkým zájmem se setkaly mj. přednášky na téma poruchy paměti, hlas a jak o něj pečovat, chrápání, postavení žen v indické společnosti nebo Rwanda – země tisíců kopců a úsměvů,“ přiblížila průběh studia Iveta Stoszková z třinecké radnice, která univerzitu třetího věku v Třinci organizačně zajišťuje.

V Třinci má univerzita třetího věku již 16letou tradici a o toto alternativní vzdělávání je ze strany starší generace stále nebývalý zájem. Celkově již studium absolvovalo přes tisíc seniorů a jejich řady se budou dále rozšiřovat.

„Mám dobrou zprávu pro všechny zájemce o studium. Domluvili jsme se s rektorem Ostravské univerzity, že jedeme dál a na jaře otevřeme už devátý běh. Jsme rádi, že je u nás tolik aktivních seniorů, kteří mají chuť se vzdělávat. Velmi si vážím nadstandardní spolupráce s Ostravskou univerzitou a děkuji rektorovi Janu Latovi, že tomuto vzdělávání v Třinci tak fandí,“ uvedla primátorka Třince Věra Palkovská.

„Ostravská univerzita je hrdá na to, že může být partnerem tohoto projektu. Velmi oceňujeme podmínky, které vedení Třince jak seniorům, tak i našim pedagogům poskytuje. Těšíme se na další ročník,“ dodal rektor OU Jan Lata.

Další běh univerzity by měl odstartovat na jaře příštího roku a zájemci o studium budou o možnosti podávání přihlášek včas informováni prostřednictvím internetových stránek města, Třineckého zpravodaje a místních médií.

Univerzita třetího věku je vzdělávací alternativou netradičního typu určenou pro všechny, kteří neztrácejí zájem o nové poznatky ve vědě i umění a chtějí si i v pozdějším věku rozšiřovat své obzory. Předpokladem ke studiu je chuť dovědět se něco nového, setkávat se s vrstevníky a udržovat svou mysl v aktivní činnosti.

Další zprávy z regionu