Setkali se kronikáři z regionu

K nové tradici se schyluje mezi kronikáři našeho regionu. Sdružení obcí Jablunkovska (SOJ) je v polovině října pozvalo do jablunkovské radnice. Samotní kronikáři setkání kvitovali a těší se na další.

Kronikáři debatují v jablunkovské radnici. Foto: tm

Dělat kronikáře je specifická práce. „Sešli jsme se, abyste si předali zkušenosti, a hlavně se navzájem poznali. Tato setkání by mohla bývat minimálně jednou ročně,“ řekl na úvod místostarosta Jablunkova Luboš Čmiel. Ač do Jablunkova nedorazili zdaleka všichni, sestava byla přesto reprezentativní – od mládí až po ty ostřílené. A nechyběly ani bývalé jablunkovské kronikářky Alena Stará a Libuše Ježowiczová, které měly díky svým zkušenostem co říci.

Na přetřes například přišlo téma – zda mít v kronice více fotografií, nebo naopak více textu. Kronikáři se bavili i o ochraně osobních údajů. „Pokud byste si chtěli nejen na toto téma, ale i na jiné, povykládat s odborníkem, můžeme přes SOJ uspořádat besedu,“ navrhla tajemnice SOJ Taťána Groušlová.

Diskuze se stočila i na oblast správného uchovávání kronik, aby nevlhly a stránky se k sobě nelepily. Rada je vlastně úplně jednoduchá – kroniky musí být uloženy na stojato, jako knížky v knihovně. A ohledně vlhkosti, stačí je dát do papírových krabic, které vlhkost nasají namísto kroniky.

Premiérové setkání trvalo zhruba dvě hodiny a všichni přítomní se shodli, že mělo smysl. Třeba už jen proto si o specifické práci alespoň popovídat se svými kolegy. „Příště zase na shledanou,“ rozcházeli se kronikáři.

Další zprávy z regionu