Silničáři hlásí, že jsou na zimu dobře připraveni

Ačkoliv venkovní teploty zůstávají zatím nad nulou, zimní údržba dálnic a silnic I. třídy už začala. Lokálně se náznaky zimy v kraji už objevily. Silničáři jsou tak na příchod zimy připraveni.

Ilustrační foto: ŘSD ČR

„V rámci našeho kraje máme připraveno 42 sypačů s radlicí, deset nakladačů, čtyři sněhové frézy, čtyři šípové pluhy, deset traktorů s radlicí a ledořez,“ popsal mluvčí Ředitelství silnic a dálnic Miroslav Mazal. Dodal, že vybavené stroje doplňuje zásoba 16 150 tun soli a 4 700 tun inertního posypového materiálu.

Stejně jako se na zimu chystají silničáři, měli by mít připravená auta i samotní řidiči. Od začátku listopadu do 31. března musí mít na vozidle zimní pneumatiky, pokud lze předpokládat nebo pokud se nachází na komunikaci souvislá vrstva sněhu, ledu nebo námrazy. Opatření má zvýšit bezpečnost na silnicích a minimalizovat riziko nehod.

„Zimní pneumatika musí mít vzorek nejméně 4 mm u vozidel do 3,5 tuny. U vozidel nad 3,5 tuny, pak pneumatika musí mít vzorek nejméně 6 mm. Při nedodržení těchto pravidel hrozí snížení přilnavosti, což může vést k nebezpečným situacím na silnicích,“ připomíná policie.

Další zprávy z regionu