Sklípkan vypudil děti z družiny

Velký černý pavouk na konci prosince vyděsil pracovníky Centra volného času v Hrádku. Obec nechala budovu zavřenou. V provozu není školní družina ani kurzy a kroužky. Nikdo totiž netuší, zda není jedovatý. Obec povolala deratizátora, který se snaží živočicha chytit nebo usmrtit plynem.

Deratizátor centrum pečlivě vystříkal. Pavouk by měl uhynout. Foto: VG

Poprvé spatřili velkého pavouka návštěvníci centra 27. prosince ve skříňce pod dřezem v kuchyňce. „Pak na něj narazila i paní uklízečka, když vevnitř vysávala. Vylekala se natolik, že vyběhla na terasu a až po chvíli se opatrně vrátila dovnitř. Všichni svědci se shodli, že pavouk je velký zhruba jako mužská dlaň a že je chlupatý a černý,“ popsala správkyně Centra volného času Hrádek Věra Garbová.

Pokračovala, že spolu s vedením obce proto rozhodli o okamžitém uzavření volnočasového zařízení. Nikdo totiž podle popisu nemůže určit, o jaký druh pavouka se jedná. „Věc jsme okamžitě začali konzultovat s odborníky. Sehnali jsme jednoho arachnologa, který centrum prošel a nastražil pasti, ale zatím se mu zvíře odchytit nepodařilo,“ pokračovala Věra Garbová.

Jak také řekla, odborník na pavouky jim vysvětlil, že se může jednat o nejedovatý druh, ale také to může být pavouk s jedem, jehož kousnutí by mohlo člověku způsobit zdravotní komplikace. „Je jasné, že v takovém prostředí jsme nemohli nechat ani děti, ani jiné návštěvníky. Kroužky jsme proto nyní dočasně zrušili a školní družiny přemístili do náhradních prostor,“ pokračovala Věra Garbová.

Odborník jí také sdělil, že je téměř vyloučené, že by pavouk přišel do centra zvenčí, a to s ohledem na zimu. Ale jak se do domu sklípkan dostal, nikdo v tuto chvíli netuší.
„Měli jsme tu spoustu vánočních večírků. Těžko říct, zda třeba nešlo o nějaký rádoby vtipný dárek, nebo třeba někdo nedonesl pavouka ukázat ostatním, on jim prostě utekl, a oni už to dále neřešili,“ krčí rameny Garbová.

Místostarosta Martin Byrtus věřím, že se to dříve nebo později provalí. „Každopádně obci utíkají peníze z pronájmu, takže ta kauza je sice kuriózní, ale rozhodně ne vtipná,“ zamyslel se místostarosta.

Pavouka obec intenzivně hledá. Na místě už byli několikrát místní hasiči, kteří budovu prohledávali. „Interiéry jsme sledovali i pomocí kamer, ale po pavoukovi ani vidu, ani slechu,“ doplnila Garbová.

Včera chtěl deratizátor do centra umístit speciální dýmovnice, které by pavouka usmrtily. Nakonec ale usoudil, že by tato metoda nemusela být účinná. Proto použil vysoce koncentrovaný postřik, kterým pečlivě vystříkal všechny prostory. Objekt pak pracovnice uzavřely. Několik dnů budou čekat, až pavouk uhyne. Minimálně tento týden tak zůstane centrum uzavřené.

Další zprávy z regionu