Škola má učebny za šest milionů korun

Budoucí instalatéři, ale i elektrikáři, kteří studují na Střední odborné škole Třineckých železáren, dostali předčasný vánoční dárek. Ve škole mají k dispozici instalatérské centrum. Je moderně vybavené a umožní žákům tu nejlepší přípravu na následné povolání.

Žáci si nové instalatérské centrum nemohou vynachválit. Foto: mr

Stesky, že žáci středních odborných škol nejsou dobře připraveni na praxi, v Třinci neplatí. Zdejší vybavení je velice moderní a umožňuje mladým lidem perfektně zvládnout vše, co je v budoucí práci čeká. Instalatéři a zčásti i elektrikáři mají nyní navíc k dispozici dvě zbrusu nové učebny neboli nové instalatérské centrum.

Minulý týden ve čtvrtek v něm proběhlo školení pro vyučující, v následujících dnech jej začnou využívat i žáci. Mají se nač těšit. „V první učebně máme k dispozici funkční sestavy. K dispozici jsou zde mimo jiné tepelné čerpadlo, elektrický kotel, radiátory, podlahové vytápění, zásobník na teplou vodu nebo solární ohřev. Vše je plně funkční a naši žáci se tady naučí, jak se co nastavuje a jak to všechno vlastně funguje,“ popsal vedoucí odborného výcviku Zdeněk Marek.

Pokračoval, že žáci si zde mohou například vyzkoušet, jak funguje zmrazovací přístroj. „Když je závada třeba ve stupačkách, zamrazí se jen určitá část trubek, kterou je třeba opravit. Nemusí se tak vypouštět celý systém. Stejně tak si žáci vyzkouší, jak se používá inspekční kamera. Ta se vysílá do trubek a hledá, kde přesně je nějaká závada,“ pokračoval vedoucí výcviku.

Neméně zajímavá je i druhá učebna. V ní se nachází osm vybavených boxů s různými zařízeními. Mladíci budou přicházet na kloub tomu, jak sestavit například deskový výměník pro ohřev teplé vody, hydrauliku otopných těles nebo třeba přípojku plynu a zabezpečení kotelny. „Jinými slovy, na tomto místě se naučí vše správně smontovat. Seznámí se s různými normami a vším, co budou potřebovat v praxi. Výsledkem našeho snažení je, aby od nás ze školy odcházeli perfektně připravení, v práci byli samostatní a měli i potřebnou jistotu, že své povolání zvládnou,“ pokračoval Zdeněk Marek.

Ředitel školy Aleš Adamus upřesnil, že vybavení instalatérského centra vyšlo školu na zhruba šest milionů korun, které škola získala z projektu. Nepochybuje o tom, že se investice vyplatí. „Je zapotřebí, aby naši žáci měli to nejlepší vybavení. Věřím, že když se budou děti z devátých tříd rozhodovat, kam nastoupí na střední školu, ovlivní je mimo jiné i to, jaké centrum jsme zde pro ně vytvořili,“ doplnil.

Současní žáci se minulý týden v novém centru ještě neučili. Nakoukli ale dovnitř a neskrývali nadšení. „Vypadá to skvěle. Určitě mi to pomůže lépe pochopit, jak zařízení fungují. Myslím, že se mi pak bude i snadněji hledat práce,“ shrnul pocity jeden z žáků třetího ročníku.

Další zprávy z regionu