Škola se dočká přírodní zahrady

Pocitový chodník, hmyzí hotel, bylinkový záhon a další zajímavosti ještě letos nabídne přírodní zahrada, která vznikne u dolnolomňanské polské základní školy – mezi budovou školy a obchodem.

Zahrada vznikne mezi školou a obchodem. Foto: tm

Obec při stavbě využije i dotaci z operačního programu ministerstva životního prostředí, který má podle starostky obce Renaty Pavlinové ve svém zadání jedinečné kouzlo. „Na projektu se společně podílí nejen učitelé, ale i žáci a rodiče.  Podle mě to je nádherná myšlenka,“ nastínila starostka a dodala, že součástí zahrady bude nejen klasické vybavení dětských hřišť – pískoviště, průlezky, lavičky a podobně. „Děti budou dále na bylinkovém záhonu poznávat rostliny zdejšího regionu, při chůzi naboso po pocitovém chodníku okusí oblázky či šišky, na kvetoucím záhoně budou pozorovat hmyz, nebude chybět ani ptačí budka,“ vypočetla Pavlinová.

Tento projekt je vyčíslen na více než půl milionu korun, 85 procent pokraje dotace, zbylou částku uhradí obec. V současné době v Dolní Lomné připravují výběrové řízení na zhotovitele, začít stavět by chtěli v srpnu. „Tento termín jsme vybrali cíleně. O prázdninách bude na programu stavební část zahrady a v září, jak děti nastoupí do školy, se budou školáci sami podílet na osázení zahrady a dalších věcech. Hotovo bude v září. Děti se pak budou formou kroužků i o zahradu starat. Čeká je například okopávání rostlin, plení a podobně,“ uzavřela starostka.

Další zprávy z regionu