Škola v Hnojníku vyroste, patro vyjde na 30 milionů

Ač to na první pohled nevypadá, je malá. Masarykova základní a mateřská škola v Hnojníku potřebuje akutně rozšířit prostory, aby mohla zajistit všem svým žákům kvalitní výuku. Proto ve spolupráci s obcí škola připravuje projekt nástavby.

Škola v Hnojníku potřebuje více učeben. Jedině tak si udrží menší počet žáků ve třídách. Foto: mr

O jedno patro má vyrůst budova školy v Hnojníku. Projekt už je na světě, nyní hledá obec se školou vhodný dotační titul. Akce totiž vyjde na přibližně 30 milionů korun. „Pro přístavbu je zapotřebí změna územního plánu, neboť by se jednalo o budovu vyšší než třípodlažní,“ nastínil možnou překážku starosta Hnojníku Miroslav Molin.

Studie přístavby školy. Foto: studie

Ředitelka školy Dagmar Tobolová říká, že rozšíření prostor je nezbytné. Škola je totiž spádová pro široké okolí mikroregionu. „Jsme rádi, že počet dětí nám každoročně narůstá, máme krásné a dobře vybavené odborné učebny, ale schází nám kmenové třídy.  Chybí také prostory pro školní družinu,“ podotkla ředitelka.

Vedení školy chce společně s pedagogy dětem zajišťovat kvalitní výuku. A to i tím, že v jednotlivých třídách je přibližně dvacet dětí a výuka je efektivnější. Proto má škola letos dokonce čtyři šesté třídy.

„Pokud by nevyšla přístavba, problém s nedostatkem prostor by se prohluboval a museli bychom hledat náhradní řešení, například ukončit pronájem prostor některým subjektům ve škole. Bylo by to krajní řešení, ale nic jiného by nám nezbylo,“ zdůraznila Dagmar Tobolová. Obrátila se proto na zřizovatele, na obec, aby ji podpořil v jejím plánu rekonstrukce půdních prostor.

„Tak náročnou rekonstrukci samozřejmě z vlastních zdrojů neutáhneme, proto budeme hledat dotační titul. Těch je ale v oblasti školství většinou dost, takže v tom by problém neměl být,“ zamyslel se starosta. Je přesvědčen, že místním lidem by zvýšení školy o jedno patro nevadilo. Objekt by byl pořád menší než nejstarší část školy.

Další zprávy z regionu