Školili se v poskytování první pomoci

Řidička v šoku, spolujezdkyně v bezvědomí, k tomu sražený chodec. I tuto hrozivě vypadající situaci na silnici museli v rámci čtvrtečního školení první pomoci řešit zaměstnanci Centra sociálních služeb Český Těšín.

Naaranžovaná scéna: řidička je v šoku, právě srazila chodce. Foto: tm

Zkusily si je pečovatelky, sestry i pracovnice administrativy.

Zážitkové školení první pomoci bylo určeno pro všechny zaměstnance, od pečovatelek, zdravotních sester až po administrativní pracovnice.
„Kapacita byla omezena na 25 lidí, takže druhá skupina si školení odbude v příštím termínu. Školení je pro nás hodně důležité. Jedná se o akci, kde si každý přímo na místě vyzkouší, jak se chovat při úrazech, dopravní nehodě nebo v situaci, kdy bude potřeba poskytnout první pomoc,“ řekla ředitelka Centra sociálních služeb Kateřina Pindejová, podle které byl mezi zaměstnanci o školení veliký zájem.

„A hlavně ohlasy jsou kladné. Výhodou je, že si vše vyzkouší na vlastní kůži. Bylo to velice autentické včetně nalíčení postižených,“ pokračovala ředitelka, podle které se část školení odehrála uvnitř budovy a část na parkovišti, kde personál zasahoval u modelových situací při dopravní nehodě.

„Během představení na začátku školení někteří řekli, že dopravní nehodu již viděli, ale nemuseli zasáhnout, protože na místě již byli další lidé nebo rovnou záchranáři. Zde měli možnost vyzkoušet si vše v praxi,“ nastínila Pindejová. Dodala, že k úrazům dochází i v Centru sociálních služeb. Většinou se kvůli špatné pohyblivosti jedná o pády, ale nebývají to těžká zranění.

Další zprávy z regionu