Sníh stál Třinec jen za leden šest a půl milionu korun

Na jednání zastupitelů v Třinci zase „sněžilo“. Vedení města pozvalo majitele společnosti zajišťující zimní údržbu, aby zhodnotil, jak se s ní na městských komunikacích firma vypořádala.

Zastupitelé Třince poslouchali na svém posledním zasedání hodnocení zimní údržby. Foto: mr

Letošní zima, konkrétně pak v měsíci lednu, byla mimořádná, naposledy bylo tolik sněhu před 11 lety. Těmito slovy zahájila primátorka Třince Věra Palkovská bod o zimní údržbě. „Není to o tom, že v době tuhé zimy a soustavného sněžení odstraníme z ulic sníh úplně. To samozřejmě nejde. My zmírňujeme následky. A to nás v lednu stálo 6,5 milionu korun. Pozitivní na celé věci bylo, že jsme dokázali Třinec udržet v takovém stavu, že nebylo nutné vyhlašovat kalamitní stav, jak se tomu často dělo v jiných městech v podobné situaci,“ uvedla primátorka.

Zimní údržbu pro město obstarává společnost Vykrut. Její majitel připomněl, že se společnost musí řídit městem schváleným plánem zimní údržby. „Je třeba si uvědomit, že zdaleka ne všechny silnice v Třinci patří městu. A kritika lidí kupříkladu na sociálních sítích se často týkala právě třeba krajských či soukromých cest,“ zdůraznil Petr Vykrut. Vysvětli také pravidla, kdy se má začít s odklízením sněhu, jaké silnice mají přednost či jak fungují kontrolní systémy. „Všechny naše vozy jsou opatřeny GPS systémem. Máme tak naprostý přehled o tom, kdy byly na daném místě. Takže když si například občané stěžovali, že někde není odklizený sníh, podívali jsme se a zjistili, že tam třeba traktor s pluhem byl před dvěma hodinami, ale protože zrovna intenzivně sněžilo, už to nebylo poznat,“ pokračoval. Zdůraznil, že se vždy na závěr sezóny pečlivě vyhodnotí připomínky občanů. A mnohé z nich se pak promítnou do plánu zimní údržby na následující rok.

Více k tématu najdete dnes v Třineckém hutníku.

Další zprávy z regionu