Sníh z hor mizí, úrazy nikoliv

Ač počasí zimním sportům nepřeje, záchranáři měli napilno. Například minulý týden zasahovala zdravotnická záchranná služba během jednoho dne hned u tří zraněných mladých lyžařů.

Záchranářský vrtulník musel doletět pro zraněného lyžaře na sjezdovku ve ski areálu Severka. Foto: Horská služba Beskydy

Ve všech případech, které se odehrály během několika hodin, vzlétal na pomoc vrtulník Letecké záchranné služby Ostrava. Sníh však mizí před očima a lyžování pomalu končí. Překvapivě brzo tak přichází jarní sezona a lékaři se už zabývají prvními úrazy domácích kutilů a zahrádkářů.

Nejprve v dopoledních hodinách spadl patnáctiletý chlapec v lyžařském areálu Severka v Dolní Lomné. „Měl být krátce v bezvědomí a zasahující lékař záchranné služby vyslovil podezření na otřes mozku,“ upřesnil mluvčí zdravotníků Lukáš Humpl.

Odpoledne pak vrtulník letěl do ski areálu Kohútka, kde se střetla čtrnáctiletá snowboardistka s jiným lyžařem. Dívka utrpěla poranění v oblasti hlavy.

Po devatenácté hodině spěchali záchranáři k sedmnáctileté dívce do Karlova pod Pradědem, která měla při sjezdu na lyžích narazit do stromu. Utrpěla těžké poranění v oblasti zad a pánve.

„Všichni zranění byli ošetřeni ve spolupráci s horskou službou a po poskytnutí přednemocniční neodkladné péče transportováni do ostravské fakultní nemocnice,“ dodal mluvčí.

První je na místě horská služba
Podle Humpla na svazích zasahuje především horská služba. Až v případě potřeby vyrážejí na pomoc zdravotníci. „Zranění u lyžařů bývají podobná, jedná se především o poranění hlavy, rukou a nohou. A je jedno, jaké je počasí,“ nastínil mluvčí. Dle jeho slov akorát na měkkém sněhu dochází k úrazu jiným způsobem, než tomu bývá při mrazivém počasí.

To potvrdila i lyžařka Markéta z Třince. „Nejhorší je, když jedete rychle po tvrdší části sjezdovky a vjedete náhle do rozbředlého sněhu, což vás zbrzdí. V tu chvíli často přichází pád. A jízda na umělém sněhu je taky trochu jiná,“ zmínila se lyžařka, která si byla zajezdit na Severce.

Náčelník Horské služby Beskydy Radan Jaškovský podotkl, že charakter úrazů odpovídá letošnímu typu zimy. „Jejich množství je zhruba stejné jako v předchozích letech. Tím, že je málo sněhu, je určitě i méně lyžařských úrazů, jako jsou zlomeniny končetin. Naopak zase bylo více zraněných chodců, kteří padali na zledovatělých chodnících na hřebenech,“ podotkl náčelník.

Jedním dechem dodal, že zimu s tak malým množstvím sněhu nepamatuje. „Vleky jezdí jen v těch největších areálech, jako je Bílá, Kohútka či Severka,“ vypočítal Jaškovský. Podmínky jsou podle něj spíše horší a lyžaři musí počítat s rozbředlým sněhem. „A vzhledem k předpovědi počasí to lepší nebude. Takže bude div, pokud se bude o nadcházejícím víkendu ještě lyžovat,“ povzdechl si Radan Jaškovský.

Na Javorovém už po bílém poprašku dávno nejsou ani památky a naopak se na horu vrací milovníci paraglidingu. „Máme teď klidné období, protože zima není a letní sporty se ještě pořádně nerozjely,“ nastínil horský záchranář z Javorového Česlav Jadamus.

Klidnější sezonu hlásí i chirurgové z Nemocnice Třinec. „Letošní úrazovost u zimních sportů je oproti minulým rokům menší. Rovněž úrazů starších osob je méně než vloni. Hodně záleží na počasí, samozřejmě při ledovce se chirurgická ambulance vždy rychle zaplní. A takových dnů bylo tuto zimu poskrovnu,“ uvedla tisková mluvčí nemocnice Irena Sikorová Nožková.

Prozradila, že zatímco lyžařů se zraněním moc není, přibývá úrazů dětí ve škole z hodin tělocviku, ale i z řádění o přestávkách.

„Jarní prázdniny byly na stejné úrovni jako v minulých letech. Jelikož se nyní počasí zlepšilo, sluníčko vylezlo, začaly se už objevovat úrazy při práci na zahradě, jako jsou sečné rány, pády z žebříků a podobně,“ dodala.

Další zprávy z regionu