Sochařka vystavila sochy z různorodých materiálů

Zajímavá, pestrá, nevšední. Taková je výstava polské sochařky Anny Zielińské, která své plastiky vystavila v Muzeu Třineckých železáren a města Třince. Překvapí zejména pestrým výběrem materiálů, z nichž své sochy tvoří.

Výstava zaujme i mladší generaci návštěvníků. Foto: mr

Už na první pohled výstava zaujme svou rozmanitostí. Plastiky jsou totiž vyrobeny ze dřeva, kamene, žuly, sádry, z hliníku, pryskyřice či bronzu. „Návštěvníky jistě zaujme i rozměrnější ženský akt, který je vytvořen z pryskyřice a dozdoben kávou. Na první pohled by se mohlo zdát, že je plastika těžká, opak je ale pravdou,“ přidala zajímavost vedoucí muzea Eva Zamarská.

Vystavené plastiky jsou menších i větších rozměrů. Zobrazují převážně lidské postavy a tváře. Fyzická, emocionální a psychologická sféra lidské bytosti jsou klíčovým tématem těchto děl. Některé plastiky nabývají abstraktních forem, inspirovaných přírodou.

Anna Zielińska ve své tvorbě využívá mnoho technik a uměleckých médií. Zabývá se ale také fotografií, malbou a kresbou. Mnoho z jejích uměleckých aktivit je založeno na umělecké intervenci zaměřené na sociální otázky.

Anna Zielińska se narodila v roce 1985 a přednáší na Akademii výtvarných umění a také na Akademii speciální pedagogiky ve Varšavě. Je autorkou i spoluautorkou mnoha vědeckých publikací. Od roku 2011 se zapojuje do aktivit podporujících vědu. Je členkou správní rady Polské psychiatrické asociace vědecké sekce arteterapie. Je také spoluzakladatelkou umělecké skupiny Reaktor Laboratorium Rzeźby, která sdružuje sochaře.

Další zprávy z regionu