Sofie sbírá medaile i v zahraničí

Patnáctileté Sofii Kapitanov ze Stříteže učaroval tanec natolik, že s taneční skupinou Funky Beat sbírá medaile nejen po České republice, ale na evropských a světových šampionátech. Dívka přiznává, že u tance by ráda zůstala i v dospělosti.

Sofie při vystoupení s Dominikem. Foto: archiv SK

K tanci měla malá Sofie kladný vztah už ve školce. Pohyb ji bavil natolik, že ji maminka později přihlásila do taneční skupiny v Třinci. „Ale nějak mě to tam nebavilo. Neustále mi říkali, co musím dělat a podobně, což mě svazovalo. Pak jednou přišel na workshop Filip Růžička z Funky Beat ve Frýdku-Místku, můj současný trenér. Jeho vystoupení se mi líbilo tak, že jsem přešla z Třince do Frýdku-Místku,“ svěřila se Sofie Kapitanov. Ve Funky Beat je dva roky a cítí se tam spokojená.

Dříve trénovala dvakrát týdně, po postupu do vyšší kategorie je to třikrát za týden. „Tanec je skvělý. Když mám stres nebo jsem naštvaná, při tanci na vše zapomenu a vyčistím si hlavu,“ svěřila se dívka, která musí při tanci zvládat i školu. Navíc je v 9. třídě.

„V osmičce to ještě šlo, ale nyní se chystám na přijímačky, píšu seminární práce. Bydlím ve Stříteži, do školy chodím v Třinci a tréninky mám ve Frýdku, takže musím vše skloubit,“ vysvětluje dívka, která kvůli výběru střední školy hodně přemýšlí.

„Určitě chci v tanci pokračovat a vzdělávat se i mimo Českou republiku. Tím bych měla více možností, na jakou taneční dráhu se dát. V 18 letech bych chtěla tanec i trénovat a vydělat si nějaké peníze, abych mohla cestovat,“ přemítá.

I přes svůj útlý věk má titul z mistrovství republiky z roku 2022, kdy její taneční skupina brala i další vítězství napříč republikou. V sedmi lidech pak vyhráli evropský šampionát v Belgii a na mistrovství světa skončili druzí. Vloni byli na republikovém mistrovství druzí, v Evropě první a ve světě pátí.

„Na podobných akcích sleduji i ostatní, jak tancují, abych nabrala inspiraci. Na mistrovství světa to je fakt dobrá energie, tuhle atmosféru miluji. Ale snažím se při cestách poznat i místa, kde zrovna jsme. Jsem ráda, že cestujeme, a třeba v Belgii se mi moc líbilo,“ pověděla.

Ač není profesionálkou, musí se chovat zodpovědně. Například před velkými závody nesmí dělat sporty, při kterých by se mohla zranit. Jinak při tréninku mají tanečníci jako doplňkový sport gymnastiku a posilování. Životosprávu moc neřeší, protože přebytečné kalorie ihned vytancuje.

Sofie prozradila i něco ze zákulisí soutěží. „Musíme se soustředit na porotce, abychom veškeré výrazy v obličeji dělali směrem k nim, měli s nimi oční kontakt. I když jste na konci vystoupení na padnutí, před porotci se musíte usmívat a dělat, že vše je v pohodě,“ usmála se dívenka, která v roce 2023 zkusila s kamarádem Dominikem tanec v duu, který bývá součástí světových a evropských mistrovství.

Udělali si choreografii a tancují. „Na bednu jsme sice ještě nevystoupili, ale určitě bychom si takto chtěli zatancovat častěji. V duu nezamaskujete chyby jako ve skupině, ale je to dobrý pocit,“ uzavřela mladá tanečnice.

Další zprávy z regionu