SOJ přežilo klinickou smrt

Na tenkém ledě se v posledních měsících pohybovalo Sdružení obcí Jablunkovska (SOJ). V regionu se dokonce mluvilo o odtržení některých obcí. K celkové atmosféře nepřispěla ani pandemie koronaviru.

Jedno z dřívějších setkání starostů SOJ. Ilustrační foto: archiv th

Na zmíněný tenký led hodil na zářijovém sněmu starostů SOJ pomyslný balvan starosta Bystřice Roman Wróbel. „Běžně mluvím spatra, ale nerad bych něco opomněl nebo špatně nazval, proto jsem si udělal několik poznámek,“ řekl kolegům Wróbel.

„Ve sdružení jsou obce z Jablunkovska i Třinecka, menší i větší, a každá má své problémy. Je jasné, že větší obce budou doplácet na menší, ale tak to je, a protože jsme jeden region a takto chceme veřejně vystupovat – je to i správné,“ připomněl mimo jiné bystřický starosta, podle kterého je důležité, aby obce byly pro sebe navzájem inspirací a dobré příklady z praxe si předávaly – naopak na špatné zkušenosti upozornily ostatní.

Podle prvního muže Bystřice je jasné, že pandemie koronaviru zasáhla běžný život v celé republice. „Na tohle se však nelze vymlouvat. Jasný signál, že je potřeba něco dělat, zazněl z Mostů u Jablunkova, kde se začalo nahlas hovořit o vystoupení ze SOJ,“ pokračoval Wróbel. „V obci jsme začali pochybovat o přínosu být členem sdružení,“ připustil mostecký místostarosta Martin Procházka.

Roman Wróbel proto navrhl, aby se sdružení vrátilo k původnímu modelu setkávání.

Více se dočtete v aktuálním vydání Třineckého hutníku.

Další zprávy z regionu