SOJce šéfuje Monika Czepczorová

V čele Sdružení obcí Jablunkovska (SOJ) nově stojí starostka Bukovce Monika Czepczorová. Dosavadní místopředsedkyně koncem listopadu vystřídala hrádeckého starostu Roberta Borského. Novým místopředsedou SOJ je první muž Jablunkova Jiří Hamrozi.

Monika Czepczorová a Jiří Hamrozi krátce po zvolení. Foto: David Ćmiel

Opravený historický sál jablunkovské radnice hostil poslední listopadový den sněm starostů SOJ. Hlavním bodem bylo zvolení nového vedení.

„Vedení SOJ se víceméně z tradice mění kontinuálně, to znamená – z místopředsedy se stane předseda a nastoupí nový místopředseda. Jsem přesvědčen, že nový, velice svěží tandem Czepczorová – Hamrozi posune SOJku zas o kousek dál, jak se o to v minulosti snažilo každé vedení. Má k tomu relativně příznivé podmínky,“ řekl končící šéf SOJky Robert Borski, který stál v čele sdružení dva roky.

Podle něj za toto období starostové působili velmi soudržně – jako dobrá parta. Dokončili nový strategický plán pro příštích 8 let a komunitní plán sociálních služeb. Provedli profesionalizaci sdružení, SOJka nyní zaměstnává dva pracovníky placené z dotací. Zaměstnanci mimo jiné aktivity dělají dotační management pro řadu obcí sdružení, působí rovněž jako zmocněnci GDPR pro 45 subjektů (obce a jejich příspěvkové organizace). Řídí několik velkých projektů pro sdružení samotné. „Věřím, že i po třetinové personální obměně starostů bude náš dobrovolný svazek obcí proaktivně naladěn a bude účinně pomáhat rozvíjet náš region ku prospěchu jeho obyvatel,“ dodal Borski.

Dalším mezníkem ve fungování SOJ je skutečnost, že nově zvolené vedení nebude stát v čele jen dva roky, jak tomu bylo doposud, ale čtyři. „Je to tak lepší, vzhledem k volebnímu období obcí. Jeden předseda rovná se jedno volební období. Další změnou je, že sněmy starostů se doposud konaly pravidelně každý měsíc, nyní to bude méně často, ale minimálně čtyřikrát do roka. Nově přibudou takzvané porady,“ předeslal starosta Hrádku. Podle něj je i po komunálních volbách území SOJky celistvé, kompletní šestnáctka obcí, nacházejících se na Jablunkovsku a z části na Třinecku, je členem sdružení. „Je tomu tak od roku 2016, kdy do SOJky znovu vstoupil Milíkov. Dříve bylo sdružení kompletní pouze v letech 2007 až 2010,“ řekl Borski.

Příští sněm starostů je 20. prosince v Bukovci. Budou schvalovat rozpočet na příští rok a střednědobý rozpočtový výhled.

Další zprávy z regionu