Součástí muzea bude stylový obchůdek

Stylový malý obchůdek, ve kterém na příchozí dýchne vůně starých časů, chtějí otevřít v Dolní Lomné. Místo mají naprosto ideální – Lomňanské muzeum v centru obce.

Návštěvníci muzea se mohou těšit i na místní výrobky. Foto: tm

Muzeum bylo otevřeno v roce 2008 a obec ho pronajímá. „Po dohodě s nájemcem jednu místnost upravíme na prodejnu – něco na způsob prodeje ze dvora,“ nastínila starostka Dolní Lomné Renata Pavlinová. První fází je přizpůsobit prostor pro prodej včetně regálů a podobně. „V plánu máme i stylový prodejní pult, komody, zkrátka zařízení, které se do dřevěnky hodí. Patřičně bude oblečen i personál,“ řekla starostka. Podle ní by se nejednalo o nepřetržitě otevřený obchůdek, ale podle potřeby – během turistické sezony celý týden, jinak od pátku do neděle nebo o svátcích. Rovněž bude záležet na zájmu kupujících a v neposlední řadě musí „stíhat“ zásobování.

„A dostali jsme se k sortimentu, který by byl v ideálním případě všechen z údolí Lomné. Nechceme prodávat jen potraviny, jako například sirupy, oleje, vajíčka, bylinky, domácí nudle, ovoce, zeleninu, ale i regionální výrobky. Třeba včelaři mohou mimo med nabídnout například svíčky, propolis a podobně,“ předeslala Pavlinová a dodala, že by byli rádi, pokud by se zapojil i místní akční klub důchodců například tím, že napeče něco podle staré receptury.

Nyní v obci hledají nastavení podmínek, aby lidé mohli dodávat produkty a nebylo by to pro ně zátěží. Aby například nespadli do kategorie podnikatel, což není vůbec cílem tohoto projektu. Následně bude vše fungovat úplně jednoduše – obec bude od drobných dodavatelů zboží kupovat a následně v novém obchůdku prodávat.

Další zprávy z regionu