Spíše spokojení, tvrdí Třinečáci

Obyvatelé hutnické metropole jsou se životem v Třinci spíše spokojení. Město se ale potýká s úbytkem obyvatel v důsledku stěhování zejména mladých lidí a také se stárnutím obyvatel. Průměrný věk se za posledních deset let zvýšil o dva roky – na 44 let.

Lidem se například líbí zeleň ve městě. Kvitují rozkvetlé záhony. Foto: archiv města

Vyplývá to z průzkumu, který si magistrát nechal vypracovat kvůli tvoření nového strategického plánu.

Na strategickém plánu města aktuálně pracuje tým odborníků ve spolupráci s širokou veřejností. Bude jako kuchařka, která dá příští politické reprezentaci hutnické metropole návod, jak by měla postupovat. „V současné době máme zpracovanou analytickou část. Oslovili jsme občany města, aby se nám vyjádřili k tomu, co se jim tady líbí, a s čím naopak nejsou spokojení. Dělali jsme i strukturované rozhovory s osobnostmi města. Na otázky odpovídali například kněz, zemědělec, sociální pracovník nebo opoziční politik. I jejich poznatky začleníme do plánu,“ popsal jeden z tvůrců plánu a zastupitel Adam Kurzok.

Oslovené osobnosti měly například vyjádřit třemi slovy charakteristiku Třince za deset let. Objevila se tam slova jako čistý, bezpečný, prosperující. Také třeba sportovní, komunitní nebo stejný.
Občané svými odpověďmi také vyslali jasný vzkaz, co se jim v Třinci nelíbí, a na čem by mělo město zapracovat. Podle ankety, kterou vyplnilo 1400 respondentů, lidé vnímají jako problém například parkování, trávení volného času dospívající mládeže, špatné bydlení, málo komunitních center i nedostatek kvalitních restaurací, barů a nočních klubů.

„Naopak jsou spokojeni s podmínkami pro chodce, se zelení ve městě a službami. Kvitují i dostatek sportovního vyžití, škol, podporu cyklodopravy, nízký hluk, úroveň zdravotnictví, zázemí pro volný čas či bezpečnost. Dá se říct, že obecně jsou místní lidé se životem v Třinci spokojení,“ pokračoval.

Vytvoření nového strategického plánu není pouze administrativní záležitostí, jedná se o nezbytný krok k udržení a posílení identity města. „Nyní nás čeká fáze, kdy se sejdou různé pracovní skupiny a začnou zpracovávat sesbíraná data. Uspořádáme také setkání s občany, protože je chceme do vzniku plánu zapojit co možná nejvíce. Už tento rok by měl být hotový,“ doplnil Adam Kurzok.

Další zprávy z regionu