Sportovci z Nebor se mohou těšit na nové zázemí

Nové zázemí pro sportovce potěší obyvatele Nebor. Vznikne díky dotaci, kterou se tamním nadšencům podařilo získat z ministerstva školství, i díky finanční podpoře města.

Na stávajícím zázemí pro sportovce se už podepsal zub času. Foto: ba

Zastupitelé Třince na svém zářijovém zasedání řešili navýšení dotace na výstavbu sportovního zařízení v Neborech. „Snad všichni, co jsme tady, jsme slibovali, že budeme podporovat a rozvíjet příměstské části města. Myslím, že toto je ideální příležitost dokázat, že jsme svá slova mysleli vážně,“ obrátila se primátorka Věra Palkovská na zastupitele. Ti pak schválili TJ Nebory téměř čtyři miliony korun.

„Tělovýchovné jednotě z Nebor se podařilo získat dotaci z ministerstva školství ve výši 5,07 milionu. Celkově za výstavbu sportovního zázemí dají 9,42 milionu. Byla by škoda je finančně nepodpořit, když se jim podařilo sehnat tak vysokou částku,“ argumentoval také náměstek primátorky Ivo Kaleta. Zbytek, tedy 400 tisíc, si sportovci z Nebor dodají sami.

TJ Nebory byla založena obecními nadšenci v roce 1963. „Jak bývalo zvykem, svépomocně jsme si postavili budovu z železné konstrukce a dřeva. V ní byly šatny, sklad a místnost, ve které se hrával i soutěžní ping-pong. Jak čas plynul, budova i přes veškerou snahu o její údržbu podlehla času a na rozhodnutí statika byla za finanční pomoci města Třince v červnu 2018 stržena,“ poukázal předseda TJ Nebory Václav Rufer. Od té doby jejich početná sportující mládež využívá jako šatny dvě stavební buňky. Vedení TJ se přitom již pět let snažilo žádostmi na ministerstvu školství o získání dotace na rekonstrukci sportovního areálu. Letos se jim podařilo uspět.

„Po celou dobu jsme měli podporu vedení města a také občanů i místních firem, a to nejen z našeho regionu. Svědčí o tom i výše darů ve veřejné sbírce, která se zastavila na částce 490 tisíc korun. Věříme, že díky obdržené dotaci a postavení nového zázemí se nám podaří přilákat nové mladé členy a zkvalitnit podmínky pro soutěžní i rekreační sport,“ doufá Rufer.

V Neborech vznikne zateplená zděná budova se sedlovou střechou. V objektu bude pět šaten, čtyři se sprchami a WC. Pátá šatna poslouží nejmenším členům TJ. Další místností bude klubovna s ping-pongem, s posilovnou a poslouží i společenským aktivitám. V plánu jsou i dvě místnosti, které budou fungovat jako sklady, a místnost na strojní vybavení. Protože ke sportu patří i zázemí pro fanoušky a příznivce TJ, je součástí projektu i občerstvovací místnost a kryté posezení.

Další zprávy z regionu