Sportovní centrum roste před očima, těší se děti i kantoři

Na novou sportovní halu, která vyrůstá mezi polskou a českou školou v Třinci, se těší hlavně děti. Hotová by měla být už letos v květnu.

Nová sportovní hala by měla být koncem května hotová. Foto: mr

Na ulici Nádražní v prostoru mezi  školami Gustawa Przeczka a Jubilejní Masarykovou v Třinci panuje čilý stavební ruch. S postupem prací na novém sportovním centru, které zde vzniká, se v rámci velkého kontrolního dne ve čtvrtek 17. ledna seznámilo i vedení města v doprovodu zástupců zhotovitele, architekta, ředitelek obou škol a dalších zainteresovaných.

Nová hala má být podle předpokladů otevřena koncem května a bude sloužit nejen žákům obou sousedících škol, ale využijí ji i jejich rodiče, sportovní kluby a širší veřejnost z celého Třinecka. „Hrubá stavba je hotová, ocelová konstrukce je postavena, objekt je opláštěn a v současné době se soustřeďují práce dovnitř. Jsou hotovy betonové podlahy, rozvody topení, dokončují se elektrorozvody, pracuje se na protipožárním podhledu a v zázemí provádíme obklady a dlažby. Následně přijdou na řadu sádrokartonové podhledy a další intenzivní práce vedoucí k definitivnímu dokončení stavby. Až počasí dovolí, budeme ještě pracovat na exteriérech a dokončení komunikací,“ vyjmenoval stavbyvedoucí Pavel Baraník.

Kontrolní den ukázal, že práce jdou podle plánů. Foto: mr

Školáci budou mít díky novým prostorám potřebné kvalitní a moderní zázemí nejen pro sportovní, ale i pro kulturně společenské aktivity. V nové budově budou mít žáci k dispozici kromě samotné tělocvičny také menší zrcadlový sál, který využijí například při rytmice nebo tanci. Projekt pamatuje i na učitele tělocviku, kteří zde budou mít své kabinety, a nezbytnou součástí budovy bude i sociální zařízení včetně sprch. Sportovní hala nabídne veškeré potřebné zázemí pro řadu sportů jako je volejbal, košíková, házená, badminton, florbal atd. Bude vybavena také elektronickou tabulí, teleskopickou tribunou, sportovním zařízením a ochrannými sítěmi.

„Ne náhodou je na základním kameni haly vyryto motto: Třinec dětem – Trzyniec dziecóm,“ podotkla primátorka Třince Věra Palkovská a dodala, že si cení si soudržnosti a spolupráce mezi polskou a českou školou. „Kde se lidé umějí domluvit, tam se daří dobré věci a z výsledku společného snažení pak mají užitek všichni. Je důležité budovat dobré vztahy už od dětství a nový společný prostor může posunout spolupráci mezi oběma školami ještě na vyšší úroveň, “ dodala primátorka.

Na novou tělocvičnu se už těší především žáci, ale i jejich učitelé. „Máme velkou radost, že budeme mít takovou skvělou sportovní halu, kde budou moci děti rozvíjet svůj sportovní talent. A co víc, naše spolupráce s českou školou dostane jiný, širší, rozměr a už se těšíme na společné akce a hodiny tělocviku,“ dodala ředitelka ZŠ Gustawa Przeczka Anna Ježová. Jak ji doplnila ředitelka Jubilejní Masarykovy školy Darja Hoffmannová, obě školy se už na budoucím využití haly domlouvají.

 

 

Další zprávy z regionu