Stacionář Eden je bezbariérový a voní novotou

Moderní, útulné a především bezbariérové prostory nově slouží klientům denního stacionáře Eden v Českém Těšíně. Do objektu na Frýdecké ulici se klienti a jejich pečovatelé vrátili po třinácti měsících.

Stacionář má nově kapacitu 28 osob. Foto: ba

Část budovy, v níž sídlí Eden, město darovalo Slezské diakonii v roce 2018. Během posledního roku prošla kompletní modernizací uvnitř i zvenčí. „Dá se říct, že nové je úplně všechno. Také jsme postavili výtah, rozšířili chodby a upravili dispoziční uspořádání místnosti, které jsou vybaveny novým nábytkem. Po rekonstrukci jsme získali prostory i v suterénu, které dříve nebyly naše, využívala je sousední mateřská škola. Nyní máme o jedno podlaží navíc,“ vysvětlila Dagmar Bystroňová, vedoucí Oblasti Těšínsko. Celkové náklady, z nichž většinu pokryly evropské peníze, se blížily dvaceti milionům korun.  Moravskoslezský kraj přispěl na výtah částkou 800 tisíc korun.

Místnosti sloužící klientům se nacházejí na všech patrech. V suterénu je rehabilitace, dřevařská dílna a keramická dílna, v přízemí kuchyňka, denní místnost a zázemí pro zaměstnance. V prvním patře jsou tři menší místnosti pro spíše individuální aktivity, kupříkladu vzdělávací a sloužící nácviku komunikace. Další místnosti jsou určeny klientům s vysokou mírou podpory, jsou zaměřené na relaxaci a smyslovou aktivizaci.

Denní stacionář Slezské diakonie Eden, fungující od roku 1994, slouží osobám od 18 let s mentálním či kombinovaným postižením. Díky tomu, že objekt je nyní zcela bezbariérový, zařízení může poskytovat služby osmi imobilním klientům, potažmo osobám s vyšší mírou podpory. „Dříve to byly čtyři osoby. Jelikož původně objekt nebyl bezbariérový, klienti trávili čas na pobočce v Třanovského ulici, kde naopak bezbariérové prostory k dispozici byly. Neměli však možnost účastnit se tolika aktivit, kolik jich nyní nabízíme tady. Rozsah nabídky v Edenu na Frýdecké ulici je větší,“ řekla Dagmar Bystroňová a dodala, že celková kapacita Edenu činí 28 osob.

Další zprávy z regionu