Stará kola udělají radost dětem v Africe

S příchodem května začala každoroční sbírka bicyklů nazvaná Kola pro Afriku. Akce má dva rozměry, humanitární i ekologický. Vybrané bicykly ale hlavně poslouží dětem.

Vybraná kola poputují do Afriky. Využijí je třeba děti na cestu do školy. Foto: KPA

Letos mohou občané v našem regionu nepoužívaná kola odevzdat na dvou adresách, v Českém Těšíně v areálu společnosti Trianon Na Horkách ve všední dny od 7 do 13 hodin. Dále pak v Bystřici v čp. 295 v budově obecní policie vždy ve všední dny od 8 do 12 hodin. Tam akci koordinuje MAS Jablunkovsko a obec Bystřice. Charita Třinec letos na jaře sbírku nepořádá. Akce proběhne do konce května, darovaná kola společnost Smolo převeze do sídla organizace Kola pro Afriku v Ostravě.

„Jako odpadová skupina klademe důraz na společenskou odpovědnost a ekologii. Tuto sbírku podporujeme od jejího začátku. Takto jsme již pomohli nejen prodloužit život půldruhé tisícovce kol, ale také zjednodušit život lidem v jedné z nejchudších zemí světa, v západoafrické Gambii,“ vysvětlil jednatel odpadářské firmy Smolo Lukáš Bojko.

Upozornil, že projekt má kromě humanitárního také pozitivní dopad na životní prostředí. „Nepotřebná kola by totiž skončila na skládce. Jsem rád, že nám v tom opět pomáhá Trianon, kam lidé začali ze zvyku již nosit kola ještě dříve, než jsme sbírku vyhlásili,“ připojil radní Českého Těšína a předseda komise pro životní prostředí Miroslav Sluštík. Loni firma Smolo z Třince, Českého Těšína, Bystřice a dalších obcí na Těšínském Slezsku svezla 400 kol.

Na darovaných bicyklech začnou hned po svezení pracovat zaměstnanci, kterým společnost dává práci a pomáhá získávat nové dovednosti. Všechna postupně rozeberou, vyčistí, opraví a kompletují, někdy i lakují. Kola určená pro africké školy se nakonec rozloží do přepravních balíčků pro daleký transport do Afriky. Bicykly, které se do těžkého terénu nehodí, třeba ty silniční, se po opravách a kompletaci prodávají na benefičním e-shopu Kola pro kola. Výtěžek pomáhá celý projekt financovat. Skoro nic, kromě starých plášťů, nekončí na skládce.

Další zprávy z regionu