Staré radiátory straší školu i místní radní

Radiátory starší více než šedesát let, nemožnost regulace teploty ve třídách, dosluhující kotle, ale i mokvající stěny a nefunkční odpady. To vše trápí nýdeckou základní a mateřskou školu. Obec se proto rozhodla situaci řešit. Zastupitelé minulý týden schválili žádost o dotaci.

Chlapci stojí u starého radiátoru. Už na něm nejde regulovat teplota. Foto: škola

Zastupitelé se jednohlasně rozhodli, že obec podá žádost o dotaci na Ministerstvo financí ČR na projekt nazvaný Rekonstrukce rozvodů topení a zdravotechniky v ZŠ a MŠ Nýdek.
„Žádost musíme odeslat do 3. března. Dotace činí 70 procent celkových nákladů, zbytek této částky bude obec hradit z vlastních prostředků. Celkově to vyjde přibližně na 9,4 milionu korun,“ vysvětloval starosta Nýdku Marek Hota.

Zastupitele pak zajímalo, co všechno je součástí projektu. Dozvěděli se, že půjde o výměnu kotlů, radiátorů, umyvadel a kanalizačních rozvodů. Nového topení se dočká i tělocvična. „Ihned po odeslání žádosti o dotaci začneme připravovat výběrové řízení na dodavatele stavby, ovšem s tím, že pokud obec dotaci nezíská, z celé akce sejde,“ pokračoval starosta.

V opačném případě si bude muset obec pospíšit, protože investici podle dotačních podmínek musí zvládnout dokončit do konce tohoto roku. „Ideální by bylo provézt rekonstrukci samozřejmě o letních prázdninách,“ dodal Marek Hota.

Ředitel nýdecké základní a mateřské školy Libor Svider plánovanou investici zřizovatele vítá. „Kotle by možná ještě něco vydržely, ale daleko více nás trápí stav radiátorů. Jsou staré 63 let a nejdou vůbec regulovat. Kvůli jedné třídě, která jde hůře vytopit, tak musíme přetápět celou školu. Je to velice nehospodárné,“ posteskl si ředitel. Podle něj by šly nějaké přípravné práce udělat v jarních měsících, ale samotnou výměnu radiátorů a další práce musí stihnout obec během prázdnin, aby se nenarušila výuka.

Další zprávy z regionu