Starosta ani úřad stále nejsou ve svém

Starosta i pracovníci obce jsou během rekonstrukce přestěhovaní do náhradních prostor v jednom z místních hostinců. Za každý den, kdy se nemohou vrátit do budovy úřadu, musí zhotovitelská firma platit penále.

Obecní úřad v Řece je stále staveništěm. Foto: mr

„Na posledním zastupitelstvu nás navštívil jednatel této firmy a vznesl požadavek, aby obec penále zmírnila. Předložil návrh, že bychom měli vystavit pouze penále na jeden měsíc, což činí asi 660 tisíc korun. To běží už od 17. července loňského roku. Takové řešení musíme s péčí řádného hospodáře odmítnout. Proto jsme nezaplatili faktury, které nám dali. Mám oprávněné obavy, že samotné penále bychom od nich nikdy neviděli,“ vysvětloval starosta Řeky Tomáš Tomeczek s tím, že zhruba od 21. března přestali pracovníci docházet. Jednatel dále zastupitelům řekl, že pokud dojde k dohodě, do šesti týdnů by mohla firma celou opravu dokončit.

Celou věcí se nyní budou zabývat právníci. „Firma tvrdí, že škody jsou způsobené vyšší mocí a že sem zateklo jednou nebo dvakrát, což tak rozhodně nebylo. Podle posledního harmonogramu, který jsme od ní dostali, nám měli koncem minulého týdne předat všechny opravené prostory. A to se tedy nestane,“ pokračoval starosta.

Na zastupitelstvu zazněly i úvahy, že by měla obec penále zmírnit, ale toto by bylo v rozporu se zájmy obce. Ta stála před rozhodnutím, co dále. Ve hře bylo, že si sežene jinou firmu, která práce dokončí. Náklady pak bude vymáhat od té stávající. Cílem je mít obecní úřad opravený co nejdříve, je v něm sál s kuchyňkou, který v hojné míře využívají i místní občané.

Obec Řeka získala na rekonstrukci úřadu dotaci. Cílem byla přístavba, nová střecha i zrekonstruovaná věžička. Akce začala podle plánů, dělníci odkryli střechu a začali pracovat na přístavbě. Jenže se spustily deště. „Už po tom prvním jsme viděli, jak se na stropě začínají tvořit skvrny. Bylo jasné, že voda prosakuje a objekt není dostatečně zabezpečený. Ihned jsme kontaktovali firmu, aby s tím něco udělala. Ta ale situaci podcenila. Při následujících deštích už to začalo být katastrofální,“ popisoval loni starosta.

Celý objekt byl nasáklý vodou, byl zničený strop, stěny, elektroinstalace, sál i s parketami a nábytkem, na mnoha místech ihned začala vznikat plíseň. Nakonec se podařilo včas dokončit přístavbu a obec získala většinu z přislíbené dotace z programu Interreg.

Zástupce firmy Kami Profit Daniel Rimel tehdy řekl, že se firma zodpovědnosti za škody nezříká. „Čekali jsme, že dovnitř trochu zatéct může, ale ty deště byly skutečně brutální. Budovu dáme do pořádku,“ slíbil.

Nyní řekl, že samotné dílo firma dokončila v termínu. „Co se týče spodní části budovy, kterou poškodily deště, budeme ji mít dokončenou do pěti až šesti týdnů. Od pondělí tam už opět pracujeme, děláme podlahy a další práce. Co se týče obecního úřadu, tak za nás už může fungovat. Prostory jsou připraveny,“ zdůraznil Daniel Rimel. Dodal, že penále budou nejspíše řešit právníci.

Další zprávy z regionu