Starostka v malé obci musí dělat téměř všechno

Nejdéle aktivní starostkou či starostou v obcích na Třinecku a Jablunkovsku je bezesporu Vladislava Latochová, která stojí v čele Vělopolí již od konce prosince 1990. V té době nemělo Vělopolí ani 200 obyvatel.

Vladislava Latochová vchází do úřadu. Foto: tm

„Tehdy mě vůbec nenapadlo, že ve funkci vydržím tak dlouho. Ale letos končím, do komunálních voleb na podzim už vůbec nepůjdu, takže nebudu ani zastupitelkou,“ řekla starostka Vělopolí. Během jejího působení se počet obyvatel v obci zvýšil téměř na 300.

Starostka v malé obci je vlastně takovým všeumělem, protože k ruce má jednu úřednici na zkrácený úvazek, ale v mnohém je nucena poradit si sama. „Musím zvládnout hodně věcí včetně výjezdů na různé úřady. V obci máme kulturní sál, který pronajímáme na různé akce. A když je potřeba ho připravit, nachystám i ubrusy a podobně. Prostě, co je potřeba,“ doplnila Latochová.

Podle starostky je ve Vělopolí pořád co dělat. „Opravují se silnice, obecní budovy, k tomu chodívám blahopřát jubilantům, rodičům k narození dítěte a tak dále,“ vypočetla starostka, která nemá čas na odpočinek. Lidem je k dispozici vlastně pořád. „Někde nesvítí veřejné osvětlení a už vám lidé volají kvůli opravě. Je jedno, zda je pracovní den nebo víkend, nebo kolik je hodin,“ doplnila.

Jak Vladislava Latochová řekla, do voleb již nepůjde. Zároveň se svěřila, že v takové malé obci je někdy problém sestavit vůbec kandidátku. „Do komunální politiky se někteří jedinci dají přemluvit a jdou, ale většinou ne. Těžko se shání lidi, navíc se jedná o volitelné funkce na čtyři roky, což také hraje při rozhodování svou nezanedbatelnou roli,“ uzavřela starostka Vělopolí.

Další zprávy z regionu