Starostové SOJ apelují dopisem na vládu

Volání o pomoc kvůli neúnosné situaci s cenami energií vyslali starostové regionu na vládu. Právě teď obce připravují rozpočty na příští rok. Napříč regionem vládne nejistota, jakou částku dát do rozpočtu na energie a teplo.

Dopis starostů SOJ určený vládě. Foto: tm

„Se starosty Sdružení obcí Jablunkovska jsme se dohodli, že pošleme dopis s výzvou vládě. Tak jsme učinili 30. srpna. Na vědomí jsme dopis poslali i Parlamentu a na Moravskoslezský kraj, který nad námi vždy držel ochrannou ruku. Chceme vyvolat jednání,“ řekl předseda SOJ Jiří Hamrozi s tím, že iniciátorem celé této akce byl bystřický starosta Roman Wróbel.

V dopise je i apel, že velký otazník je nad uzavíráním budoucích kontraktů, kdy dodavatelé nejsou schopni poskytnout korektní cenovou nabídku na dodávané energie. „Proto se připojujeme k inciativám směřujícím k zastropování růstu cen energií, které se zásadně promítají a promítnou do provozu příspěvkových organizací obcí i obcí samotných,“ stojí dále v dopise.

„V současné době se nedá ani nic odhadnout, a proto nechci v ničem předbíhat. Trápí nás nejistota. Ideální scénář je snížení cen energií a jejich zastropování,“ uzavřel Hamrozi s tím, že dopis podepsali všichni starostové SOJ.

Další zprávy z regionu